Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte padaju zbog zabrinutosti za potražnju i strahova od kamatnih stopa

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte padaju zbog zabrinutosti za potražnju i strahova od kamatnih stopa
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su u četvrtak nakon što je veće od očekivanog povećanje zaliha nafte u SAD-u izazvalo brige zbog sporog traženja, dok su znakovi da bi američke kamatne stope mogle ostati visoke dodatno pritisnuli cijene.

Futuresi na Brent nafte za april su pali 43 centa, ili 0,5%, na 83,25 dolara po barelu do 08:30 GMT, nakon što su porasli 3 centa u prethodnoj sesiji. Aprilski ugovor ističe u četvrtak, dok je aktivniji ugovor za maj pao 33 centa na 81,82 dolara, piše Reuters.

Futuresi na američku naftu "West Texas Intermediate" su pali 26 centi, ili 0,3%, na 78,28 dolara po barelu.

Brent bi mogao završiti mjesec s rastom od skoro 2%, što je njegov drugi mjesečni dobitak, dok bi WTI također mogao rasti drugi mjesec zaredom, s rastom od oko 3% u februaru.

Zalihe sirove nafte u SAD-u su porasle dok su zalihe benzina i destilata pale prošle sedmice jer su rafinerije radile ispod sezonskih minimuma zbog planiranih i neplaniranih prekida u radu, saopćila je Agencija za energetiku (EIA) u srijedu.

Zalihe nafte porasle su petu sedmicu zaredom, povećavši se za 4,2 miliona barela na 447,2 miliona barela u sedmici koja je završila 23. februara, rekla je EIA, u poređenju sa očekivanjima analitičara u Reutersovoj anketi o porastu od 2,7 miliona barela.

"Velike zalihe dodatno su povećale brige investitora zbog sporog ekonomskog rasta i smanjene potražnje za naftom u SAD-u," rekao je Satoru Jošida, analitičar robe u Rakuten Securities.

"Očekivanje odgođenih smanjenja kamatnih stopa u SAD-u također je pritisnulo sentiment na tržištu jer bi moglo umanjiti potražnju za naftom," dodao je.

Visoki troškovi zaduživanja obično smanjuju ekonomski rast i potražnju za naftom.

Trgovci su već smanjili očekivanja za smanjenje kamatnih stopa u SAD-u nakon niza snažnih podataka, uključujući vruće podatke o indeksu potrošačkih cijena i indeksu proizvođačkih cijena. Očekuje se da će ciklus popuštanja početi u junu, u poređenju sa početkom 2024. kada su se opklade polagale na mart.

Učesnici na tržištu sada čekaju indeks cijena lične potrošnje u SAD-u, preferirani mjeru inflacije Federalnih rezervi, za više trgovačkih signala.

Očekuje se da će indeks, koji će biti objavljen u četvrtak, pokazati da su cijene porasle za 0,3% mjesečno u januaru.

Tržište također prati moguće produženje dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte od strane OPEC+, što je za sada ograničilo pad cijena.

"S obzirom na neizvjesnu izgled potražnje, mislimo da će OPEC produžiti trenutni sporazum o snabdijevanju do kraja drugog tromjesečja", rekli su analitičari ANZ-a Daniel Hynes i Soni Kumari u klijentskoj bilješci.

Outlook za cijene ostaje nepromijenjen, dodali su analitičari, procjenjujući prosječne godišnje cijene za 2024. godinu na 86 dolara po barelu za Brent i 81 dolara po barelu za WTI.

Konflikt na Bliskom istoku također se očekuje da će održati podlogu pod cijenama nafte, rekao je Jošida iz Rakuten-a.

Izrael i Hamas su umanjili izglede za primirje u njihovom ratu u Gazi, a katarski posrednici su rekli da su najspornija pitanja još uvijek nerazriješena.