Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer trgovce zabrinjava slabost potražnje u najvećim svjetskim privredama.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 1.05 posto, na 80.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.65 posto, na 75.90 dolara.

Pad cijena četvrtu sedmicu zaredom, pri čemu su u jednom trenutku zaronile na najniže nivoe u četiri mjeseca, posljedica je strahovanja trgovaca od slabljenja potražnje.

Na to su ukazali podaci o rastu zaliha u SAD-u u prethodnoj sedmici za 3.6 miliona barela, puno više nego što su analitičari očekivali. Proizvodnja se pak zadržala na rekordnih 13.2 miliona barela dnevno.

"Pad cijena sirove nafte u suprotnosti je s procjenama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje su prognozirale tijesnu opskrbu u četvrtom tromjesečju", kazao je Tamas Varga iz PVM-a.

Prema posljednjim podacima, rast kineske privrede, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, u posljednje se vrijeme ubrzao, ali analitičari predviđaju posustajanje prerade u rafinerijama zbog slabije potražnje za gorivom i nižih rafinerijskih marži.

Procjenjuje se da je ciklus zaoštravanja monetarne politike u zapadnim zemljama završen, s obzirom na popuštanje inflacije, što bi trebalo pozitivno utjecati na tržište nafte. Ali cijene padaju jer se očekuje daljnje usporavanje rasta privreda, što će oslabiti i potražnju za "crnim zlatom".

"Cijene nafte trenutno padaju, uprkos naizgled povoljnom okruženju, što navodi na zaključak da investitori jednostavno ne vjeruju procjenama o rastu potražnje u četvrtom kvartalu", kaže Varga.

Analitičari: Cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude

Pad cijena na sedmičnom nivou bio bi i veći da u petak nisu skočile oko 4 posto, što je uglavnom bila posljedica korekcije nakon oštrog pada prethodnih dana.

Podršku cijenama pružila je i odluka SAD-a o sankcijama novoj grupi brodara i vlasnika brodova zbog prijevoza ruske nafte po cijenama iznad limita koji je odredila grupa G7.

Kako se zbog slabosti privrede ne očekuje jačanje potražnje, cijene nafte, kažu analitičari, može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača - Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nakon prošlosedmičnog pada na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 6, a na američkom tržištu oko 5.5 posto, prenosi Hina.

(Energetika.ba)