Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale ispod 79 dolara, u fokusu moguće povećanje OPEC-ove opskrbe

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale ispod 79 dolara, u fokusu moguće povećanje OPEC-ove opskrbe
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 79 dolara pod utjecajem očekivanja da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zbog zabrinutosti za opskrbu iz Venezuele i Irana mogla okončati sporazum o ograničenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijeni, od 70,79 dolara.

"Rasprava o mogućem povećanju OPEC-ove opskrbe nakon sastanka grupe u lipnju zasada je zakočila rast cijena nafte pa je razina od 80 dolara previsoka prepreka", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

"Ako je cijene i prekorače, to će dodatno intenzivirati i povećati šanse za OPEC-ov potez... Bit će jako teško kroz dulje vrijeme ostati iznad te razinu prije sastanka OPEC-a", dodao je Fritsch.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača sastat će se 22. lipnja u Beču kako bi razmotrili provedbu sporazuma o koordiniranom smanjenju opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno. Cilj je sporazuma potpora cijenama kroz smanjenje globalnih zaliha na petogodišnji prosjek.

Globalne se zalihe smanjuju dok su komercijalne zalihe u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 5,8 milijuna barela, pokazalo je jučerašnje izvješće američke vlade. Analitičari su očekivali njihov pad za 1,6 milijuna barela.

OPEC bi na predstojećem sastanku mogao donijeti odluku o povećanju proizvodnje kako bi nadoknadio smanjenu opskrbu iz Irana i Venezuele i uvažio zabrinutost Washingtona zbog snažnog rasta cijena nafte, kazali su za Reuters izvori iz OPEC i naftne industrije.

Proizvodnja u Venezueli pala je uslijed gospodarske krize dok isporuke iz Irana ugrožavaju američke sankcije, napominje Reuters.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 76,43 dolara, te je pala 76 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba