Energetika.ba
Energetika

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale ispod 82 dolara
Foto: Unsplash

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, odražavajući zabrinutost ulagača za kinesku potražnju i nagađanja o posustajanju američke ekonomije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 58 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 81,50 dolara. Na američkom tržištu barel je bio u minusu 93 centa, kliznuvši na 77,08 dolara.

Trgovci su se na početku sedmice fokusirali na naznake popuštanja potražnje u Kini.

Kineski uvoz nafte porastao je u januaru i februaru u odnosu na isto period 2023. godine, ali slabije nego u prethodnim mjesecima, pokazali su podaci objavljeni krajem prošle sedmice, nastavljajući trend usporavanja nabave u najvećem svjetskom kupcu, prenosi SEEbiz. 

Trgovce zabrinjavaju i mješoviti pokazatelji iz američke ekonomije.

Zapošljavanje je u februaru ubrzalo, ali stopa nezaposlenosti blago je porasla, a rast plaća primjetno usporio, što bi moglo utjecati i na tajming snižavanja kamatnih stopa.

Brojke navode na zaključak da je potražnja za radom popustila, što podupire tumačenja o usporavanju ekonomske aktivnosti i povećava šanse za snižavanje kamatnih stopa u junu, podsjeća Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Prošli četvrtak predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je da bi uskoro mogli "s dovoljno pouzdanja" zaključiti da inflacija slabi tempom koji opravdava sniženje kamatnih stopa. Ministarstvo trgovine objavit će izvješće o inflaciji u februaru u utorak.

Zabrinutost za kinesku potražnju i podaci iz SAD-a potisnuli su u drugi plan krizu u Crvenom moru.