Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale ispod 83 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale ispod 83 dolara

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod 83 dolara pod utjecajem jakog dolara koji je zakočio potražnju i stišanih bojazni za opskrbu iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 34 centa u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 82.82 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 75.94 dolara.

U fokusu je trgovaca i na početku tjedna bila američka monetarna politika. Na tržištu strahuju da će središnja banka nakon podataka o izdacima za osobnu potrošnju u siječnju biti prisiljena kroz dulje razdoblje podizati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Tako je indeks izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u porastao u siječnju za 0.6 posto, trostruko snažnije nego u prosincu, prema službenim podacima, signalizirajući jačanje cjenovnih pritisaka.

Očekivanja o podizanju kamatnih stopa poduprla su dolar, koji je danas bio blizu najviše razine u sedam tjedana, smanjujući kupovnu moć kupaca s drugim valutama i prigušujući potražnju.

Značajniji pad cijena zakočila je obustava isporuka ruske nafte Poljskoj cjevovodom Družba, prema objavi poljske energetske tvrtke PKN Orlen od subote.

Ruski operater naftovoda Transneft obrazložio je obustavu nepotpunom dokumentacijom za isporuke u drugoj polovini veljače. Danas su izvijestili da su Njemačkoj Družbom počeli isporučivati naftu iz Kazahstana.

Rusija je prije tjedan dana objavila da će u ožujku smanjiti izvoz nafte iz zapadnih luka za do 25 posto u odnosu na veljaču. Prethodno su bili izvijestili da će u ožujku smanjiti proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno, odnosno za pet posto, izračunao je Reuters.

Većina analitičara smatra ipak da će embargo EU na rusku naftu koja se doprema brodovima i ograničenje njezine cijene na 60 dolara tek skromno utjecati na globalnu ponudu.

"Ruska proizvodnja nafte nadmašila je očekivanja proteklih mjeseci zbog labavih sankcija EU i SAD-a", naveli su u bilješci analitičari Bank of America.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1.41 dolar, na 82.04 dolara.

Energetika.ba