Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale na 63 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale na 63 dolara

Cijene nafte blago su pale u petak na međunarodnim tržištima, spustivši se prema razini od 63 dolara nakon što je vijest o američkim carinama na čelik i aluminij pritisnula globalna tržišta dionica, nadovezavši se na pritisak većih američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,51 dolar. U gotovo identičnom je iznosu kliznula i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 60,69 dolara.

Tržišta nafte pratila su danas globalna tržišta dionica koja su pala nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da će uvesti visoke carine na uvoz čelika i aluminija radi zaštite domaćih proizvođača. Time je razljutio velike trgovinske partnere SAD-a, poput Europske unije, Kanade i Kine, koji sada najavljuju protumjere.

Trumpova je najava ujedno prouzročila pad cijena dionica proizvođača aluminija i čelika na tržištima širom svijeta.

Pritisak na cijene nafte generira danas i podatak američke vlade o rastu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za tri milijuna barela.

"Iako su zalihe u (naftnom čvorištu) Cushingu ponovo pale, kliznuvši prvi puta od kraja 2014. godine ispod razine od 30 milijuna barela, povećanje ukupne razine zaliha zasjenilo je tu dobru vijest", konstatira u bilješci klijentima Fawad Razaqzada iz Forex.coma.

Očekuje se također da će američka proizvodnja sudeći prema vladinim tjednim podacima ponovo porasti u prva dva ovogodišnja mjeseca nakon što je u prosincu blago smanjena. U studenom dosegnula je najvišu razinu otkada u vladi prate te podatke, od 10,057 milijuna barela dnevno.

"Rast ukupnih američkih komercijalnih zaliha i nova rekordna razina domaće proizvodnje sirove nafte tvorili su danas kontekst u kojem su cijene nafte pale", konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Ti su faktori zasjenili nastojanja ostalih vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da ograničenom opskrbom podupru cijene nafte. Pritom će se predstavnici OPEC-a u ponedjeljak u Houstonu sastati s predstavnicima američkih proizvođača nafte iz škriljaca kako bi proširili krug aktera koji žele obuzdati prekomjernu opskrbu tržišta.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 62,23 dolara, što znači da je bila 1,74 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba