Energetika.ba
Nakon rasta od 4%

Cijene nafte pale nakon novih pregovora o primirju

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale nakon novih pregovora o primirju
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što je Izrael povukao više vojnika iz Gaze i pristao na nove razgovore o potencijalnom primirju u šestomjesečnom sukobu na Bliskom istoku.

Futhersi za Brent naftu pali su za 90 centi ili 1%, na 90,27 dolara po barelu do 10:00 GMT. Američka Zapadnoteksaška fjučers nafta bila je niža za 86 centi, ili otprilike 0,9%, na 86,05 dolara.

Cijene nafte su prošle sedmice porasle za oko 4% zbog eskalacije geopolitičkih tenzija.

Izrael je u nedjelju saopćio da je povukao više vojnika s juga Gaze, ostavljajući samo jednu brigadu. Zemlja smanjuje brojnost u Gazi od početka godine kako bi olakšala pritisak na rezerviste i pod sve većim je pritiskom saveznika da poboljša humanitarnu situaciju.

U međuvremenu, obnovljeni su razgovori o primirju jer su Izrael i Hamas poslali timove u Egipat na razgovore pred bajramske praznike, iako je jedan Hamasov zvaničnik u ponedjeljak rekao da nije postignut napredak na novom krugu razgovora, prenosi Reuters.

Među faktorima koji utječu na izgled potražnje za naftom, izvještaj o zapošljavanju u SAD-u u petak sugerisao je da je ekonomija završila prvi kvartal na čvrstim temeljima, što bi moglo potaknuti Federalnu rezervu da odgodi smanjenje kamatnih stopa ove godine.

Investitori će ove sedmice pažljivo pratiti podatke o potrošačkoj cijeni indeksa iz SAD-a i Kine kako bi dobili dodatne naznake o vremenu mogućih rezova Fed-a i kako bi procijenili ekonomsko zdravlje najvećih dva potrošača nafte u svijetu.

Tržište trenutno nema dovoljno elemenata koji bi opravdali skok iznad 90 do 100 dolara po barelu, rekao je John Evans iz brokera PVM.

"Ali s obzirom na vrlo osjetljivu prirodu trenutnih geopolitičkih kriznih područja Bliskog istoka i Ukrajine/Rusije i pojačani interes velikih igrača, i potencijal za pad cijena također je ograničen", dodao je.