Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale nakon Trumpovog tvita

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale nakon Trumpovog tvita

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) poručio članicama OPEC-a da popuste jer su cijene previsoke - od početka godine porasle su već 20 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,21 dolar, nakon što je dosegla najviši nivo u ovoj godini od 67,47 dolara. Na američkom tržištu barel je oslabio 74 centa, na 56,52 dolara.

- Cijene nafte postaju previsoke. OPEC, molim te, opusti se i pomalo. Svjetsko tržište ne može podnijeti veći rast cijena, krhko je - napisao je Tramp.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), zajedno s partnerima izvan grupe, poput Rusije, dogovorile su smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u ovoj godini da bi uravnotežile ponudu i potražnju i poduprle rast cijena.

Cijena nafte je u ovoj godini porasla za oko 20 posto, prvenstveno zahvaljujući smanjenju proizvodnje OPEC-a, ali i američkim sankcijama na izvoz nafte iz Irana i Venecuele.

Tramp često zbog visokih cijena optužuje OPEC, iako su Sjedinjene Američke Države postale najveći svjetski proizvođač zahvaljujući proizvodnji iz škriljaca.

Na neizvjesnu sliku opskrbe nadodaju se i vijesti iz Libije, u kojoj je proizvodnja često narušena političkim napetostima i nasiljem iz najveće afričke izvoznice Nigerije, gdje je tokom vikenda u nasilju tokom izbora ubijeno 39 ljudi.

Analitičari "Goldman Sachsa" u ponedjeljak su objavili da su kratkoročne procjene za cijene nafte da će u sljedeća dva-tri mjeseca skromno rasti - ali očekuje da će krajem 2019. godine biti niže zbog skoka američkog izvoza i sve većih nesigurnosti u pogledu ekonomskog rasta, politike i geopolitičke pozadine.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u petak iznosila 66,56 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba