Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale prema 53 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale prema 53 dolara
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 53 dolara pod pritiskom veće proizvodnje u vodećim proizvođačima u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i izvan te grupe i zabrinutosti zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 53,47 dolara. Na američkom je tržištu oslabila 40 centi, na 45,01 dolar.

Tržišta je na početku nove godine pritisnuo danas objavljeni podatak da je ruska proizvodnja prošle godine dosegnula najvišu razinu u postsovjetskom razdoblju.

Odvojeni su podaci pokazali da je i američka proizvodnja dosegnula rekordnu razinu u listopadu dok je Irak u prosincu povećao izvoz nafte.

Zbog veće proizvodnje iz škriljca SAD je izbio na čelo ljestvice vodećih proizvođača, pretekavši Saudijsku Arabiju i Rusiju.

"Naznake ne ohrabruju", zaključuje Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM, aludirajući na povećanu ponudu neovisnih proizvođača i izgledno daljnje povećanje zaliha nafte.

"Zato će se aktualno raspoloženje u smjeru spuštanja cijena nastaviti u kratkoročnoj perspektivi i nameće se zaključak da će se cijene nafte teško podići sa sadašnjih niskih razina", dodao je Brennock.

Nitesh Shah iz tvrtke WisdomTree podsjeća pak da je početkom godine na snagu stupio dogovor OPEC-a i skupine oneovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, o smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno.

To bi po njegovim procjenama moglo podići cijene na londonskom tržištu i ublažiti utjecaj veće ponude iz SAD-a.

"Vjerujemo da će se cijene korigirati naviše", ističe Shah. je. "Niska razina cijena u posljednje vrijeme trebala bi pak usporiti povećanje američke proizvodnje iz škriljaca", dodaje.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je pak niske cijene. „Mislite li da niske cijene benzina i njihov daljnji pad stvar čiste sreće? Niske su cijene benzina zapravo dodatna porezna olakšica!", napisao je Trump na službenom računu na Twitteru.

Naznake rastuće proizvodnje ilustriraju izazov s kojim se sučeljava OPEC i njegovi partneri. Unatoč tome, ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata ponovo je u utorak izrazio optimizam u pogledu obnove ravnoteže na tržištu u prvom tromjesečju.

Na početku nove godine cijene je pritisnula i zabrinutost da bi gospodarske aktivnosti u svijetu mogle usporiti i zakočiti potražnju.

Tako su indeksi menadžera nabave u mnogim azijskim gospodarstvima pokazali pad ili usporavanje gospodarskih aktivnosti. Ta je regija pak glavni motor rasta globalne potražnje za naftom, podsjeća Reuters.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 51,55 dolara, te pala 80 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba