Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale prema 77 dolara nakon slabljenja tropske oluje Gordon

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale prema 77 dolara nakon slabljenja tropske oluje Gordon

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 77 dolara budući da tropska oluja koja je pogodila američku obalu Meksičkog zaljeva oslabila i udaljila se od naftnih područja, ublaživši zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,39 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 88 centi nižoj cijeni, od 68,99 dolara.

Jučer je cijene nafte katapultiralo zatvaranje naftnih platformi u Meksičkom zaljevu zbog približavanja tropske oluje Gordon, koja je u vrijeme dolaska na kopno trebala dosegnuti jačinu uragana. Suprotno prognozama, oluja je oslabila, čime je smanjena prijetnja za proizvodnju nafte.

"Pri dolasku na kopno tropska oluja Gordon nije prouzročila veće probleme, prigušivši očekivanja da će prerasti u uragan", izjavio je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

"Umjesto toga. oluja je znatno oslabila i udaljila se od područja proizvodnje nafte, a to je pritisnulo cijene nafte", dodao je.

"Oluja u čaši vode", komentirali su analitičari JBC Energyja ograničeni utjecaj Gordona na cijene nafte.

Značajniji pad cijena zakočila su očekivanja da će američke sankcije Iranu, koje će u studenom obuhvatiti i naftni sektor, smanjiti izvoz nafte iz te zemlje. Prema nekim je pokazateljima opskrba iz Irana već pala budući da kupci pod američkim pritiskom smanjuju narudžbe.

"Budući da se očekuje da će američke sankcije zahvatiti do 1,5 milijuna barela iranske nafte dnevno, cijene bi trebale u sljedećim tjednima rasti", procjenjuje Stephen Innes iz brokerske tvrtke OANDA.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 76,32 dolara, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba