Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale prema 79 dolara zbog mogućeg povećanja OPEC-ove proizvodnje

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale prema 79 dolara zbog mogućeg povećanja OPEC-ove proizvodnje
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 79 dolara pod pritiskom očekivanja da bi članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) mogle povećati proizvodnju kako bi nadoknadile smanjenje opskrbe iz Irana i Venezuele.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,01 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent nižoj cijeni, od 71,79 dolara.

Tržišta pokušavaju procijeniti mogući utjecaj američkih sankcija Iranu nakon povlačenja Washingtona iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Istodobno gospodarska kriza desetkuje proizvodnju u Venezueli, napominje Reuters.

Geopolitičke napetosti vremenski su se podudarile s procjenom Međunarodne agencije za energiju (IEA) da bi potražnja za naftom u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju mogla dosegnuti 100 milijuna barela dnevno.

Očekuje se da bi s obzirom na strahovanja od smanjenog iranskog izvoza i venezuelanske proizvodnje u kontekstu pojačane potražnje OPEC već u lipnju mogao donijeti odluku o povećanju opskrbe, kazali su za Reuters izvori u naftnom kartelu i u naftnoj industriji, upućeni u rasprave, prenosi Hina.

"Budu li potvrđene špekulacije da će OPEC i partneri ublažiti ograničenja opskrbe, priče o cijeni barela od 100 dolara dobit će novu temu, ′manjak rezervnih kapaciteta′, dok će ′manjak fizičke opskrbe′ pasti u drugi plan", tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Raspoloženje na tržištima prigušuju i bojazni da će prepreke u američko-kineskim pregovorima o trgovini zakočiti svjetski gospodarski rast, koji se čini sve ranjivijim. Stoga su trgovci prodavali imovinu koju smatraju rizičnijom, poput dionica i industrijskih sirovina a kupovali japanski jen, američke i njemačke državne obveznice i zlato.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 77,19 dolara, te je poskočila u odnosu na prethodni dan 98 centi.

Energetika.ba