Energetika.ba
Energetika

Cijene nafte pale prema 82 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale prema 82 dolara
Foto: Ilustracija/Unsplash

Cijene nafte pale su prema 82 dolara budući da su strahovanja da će američka središnja banka odgoditi sniženje kamatnih stopa prevagnula nad nagovještajima jačanja kineske potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 58 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 67 centi nižoj cijeni, od 78,46 dolara.

Tržišta su u ovoj sedmici fokusirana na američku središnju banku i njene signale o vremenskom okviru sniženja kamatnih stopa.

Trgovci se pripremaju za moguću odgodu sniženja do druge polovine godine radi podrške dolaru, prema Reutersovom istraživanju deviznih stratega. Jaki dolar smanjuje potražnju za naftom jer slabi kupovnu moć kupaca koji koriste druge valute.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je u srijedu da daljnji napredak u suzbijanju inflacije "nije garantovan", iako u banci i dalje očekuju da će sniziti kamatne stope do kraja godine.

Značajniji pad cijena nafte zapriječio je neočekivano snažan rast kineskog izvoza u januaru i februaru budući da signalizira postupni oporavak globalne trgovine, prenosi SEEbiz.

Trgovce je ohrabrio i 5,1-postotni rast kineskog uvoza nafte, oslonjen na potražnju rafinerija koje su 'pokrivale' snažnu prodaju goriva tokom praznika kineske nove godine.