Energetika.ba
čeka se sastanak OPEC+

Cijene nafte pale treći dan uzastopno

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale treći dan uzastopno
Foto: Unsplash

Nafta je oslabila treći dan uzastopno, pošto je ključni tržišni pokazatelj ukazao na zabrinutost zbog prevelike ponude, i to uoči sastanka OPEC+ o snabdijevanju u nedjelju.

Brent za august je i dalje na gubitku, blizu 82 dolara po barelu, nakon pada od 1,9 posto u četvrtak. West Texas Intermediate (WTI) trgovao se ispod 78 dolara po barelu, pri čemu su oba tipa nafte krenula ka mjesečnom padu, javlja Bloomberg Adria.

Futuresi za brent s isporukama za naredni mjesec prvi put od januara su na silaznoj putanji, što ukazuje na preveliku ponudu.

Sve u svemu, nafta bi trebalo da završi ovu sedmicu s malim promjenama, nakon što su je najprije pogodili snažni pokretači – kao što su napadi na brod u Crvenom moru – a onda i pesimističnije raspoloženje sa širih finansijskih tržišta i signali o usporavanju kineske tražnje.

Ovomjesečni pad smanjio je dobit brenta na ispod 10 posto ove godine, a očekuje se da će OPEC+ produžiti smanjenje proizvodnje, uz mogućnost da neka ograničenja potraju do 2025.

“Značajan pokretač cijena nafte koji je pred nama – vrtjeće se oko predstojećeg sastanka OPEC+ ovog vikenda”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG Asia Pte. “Svaki dalji rezovi su malo vjerovatni i smatrat će se velikim iznenađenjem”, dodaje.

Organizacija takođe razmatra nivoe proizvodnih kapaciteta svojih članova. Ujedinjeni Arapski Emirati, Kazahstan, Irak, Kuwait i Alžir spadaju među zemlje čiji je potencijal da pumpaju više nafte sljedeće godine pod znakom pitanja, kažu upućeni izvori.

Trgovci će takođe tražiti dalje signale da potrošnja u SAD raste početkom ljetnje sezone vožnje. Oporavlja se i potražnja za benzinom, dok su zalihe sirove nafte na najnižem nivou od januara, pokazali su podaci Uprave za energetske informacije u četvrtak. Brent za august u odnosu na septembar smanjio se na 30 centi – sa 44 centa prošle sedmice.