Energetika.ba
Drugi dan zaredom

Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su drugi dan zaredom u srijedu nakon izvještaja da su rezerve sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte, naglo porasle, te na znakovima da glavni proizvođači vjerojatno neće promijeniti svoju politiku proizvodnje na tehničkom sastanku sljedeće sedmice.

Fjučersi nafte brent za maj pali su 74 centa, ili 0,9%, na 85,51 dolara po barelu u 04:20 GMT. Ugovor za maj istječe u četvrtak, a aktivnije trgovan ugovor za juni pao je 68 centi, ili 0,8%, na 84,95 dolara.

Američki fjučersi za zapadni Teksas Intermediate (WTI) za majsku isporuku pali su 64 centa, ili 0,8%, na 80,98 dolara.

Cijene su ove sedmice pale nakon što su prošle sedmice dostigle najviši nivo od oktobra, ali ostaju otprilike 3% iznad prosječne zatvorske cijene u prvoj sedmici marta.

"Oštar porast američkih zaliha sirove nafte i očekivanja za mogući nedostatak akcije OPEC+ u svojoj politici proizvodnje sljedeće sedmice vidjeli su daljnje povlačenje cijena nafte u današnjoj sesiji, dok se uzimanje profita ubrzava nakon snažnog rasta sredinom marta," rekao je Jun Rong Yeap, strateg tržišta u IG-u u Singapuru.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 9,3 miliona barela u sedmici završenoj 22. marta, prema izvorima na tržištu koji citiraju podatke Američkog instituta za naftu (API) u utorak. Zalihe destilata također su porasle za 531.000 barela. Međutim, zalihe benzina pale su za 4,4 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici predvođeni Rusijom, poznati kao OPEC+, vjerovatno neće izmijeniti politiku proizvodnje nafte do potpunog sastanka ministara u junu, rekla su tri izvora OPEC+ Reutersu prije sastanka sljedeće sedmice.

Grupa će održati online sastanak svog Zajedničkog ministarskog monitoring odbora 3. aprila kako bi pregledala tržište i sprovedbu smanjenja proizvodnje članica, prenosi Reuters. 

Ranije ovog mjeseca, članovi OPEC+ dogovorili su se produžiti smanjenje proizvodnje od oko 2,2 miliona barela dnevno do kraja juna.

Rusija je naredila firmama da smanje svoju proizvodnju kako bi se pridržavali cilja, izvijestio je Reuters u ponedjeljak, a iračko Ministarstvo nafte reklo je 18. marta da će smanjiti svoj izvoz kako bi nadoknadilo raniju pretjeranu proizvodnju koja je premašila kvote.