Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte porasle, dolar oslabio

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle, dolar oslabio
Ilustracija

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale četvrti dan zaredom jer ulagači ne žele riskirati nakon jučerašnjeg pada Wall Streeta, a uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.1 posto, oslabivši četvrti dan zaredom.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102.39 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102.49 bodova.

Unatoč tom padu, dolarov indeks na putu je dobitka u ovoj sedmici od oko 1 posto. Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 143.40 na 144.70 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0955 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0925 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.58 posto, na 78.05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.76 posto, na 72.75 dolara.