Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte porasle iznad 76 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle iznad 76 dolara

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon obustave izvoza iz iračkog dijela Kurdistana, a ulagače su umirile i mjere sprečavanja bankovne krize koja bi pritisnula potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,18 dolara nego na zatvaranju trgovanja na kraju prošlog tjedna i iznosila je 76,17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,28 dolara višoj cijeni, od 70,54 dolara.

Ulagače su umirile intervencije regulatora u SAD-u i Švicarskoj kako bi se spriječila kriza u bankovnom sektoru koja bi teško pogodila gospodarstvo i potražnju za naftom. Posrnuli Credit Suisse preuzeo je uz posredovanje regulatora veći domaći konkurent UBS, a First Citizens BancShares priopćio je da će preuzeti depozite i zajmove propalog Silicon Valley Banka.

Na početku tjedna cijene nafte poduprla je i vijest o subotnjoj obustavi izvoza nafte iz iračkog dijela Kurdistana nakon što je Bagdad u arbitražnom postupku ishodio pravo na odobravanje isporuka preko Turske. Irački Kurdistan na tržište šalje u prosjeku 450 tisuća barela dnevno, što odgovara otprilike pola posto globalne opskrbe.

"Cijene nafte vjerojatno će ostati nestabilne u kratkom roku"

"Cijene nafte vjerojatno će ostati nestabilne na kratki rok, pod utjecajem aktualnih previranja na financijskim tržištima, ali zadržavamo pozitivne izglede", rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

"I dalje očekujemo da će rast kineskog uvoza i potražnje za sirovom naftom i smanjena ruska proizvodnja zategnuti odnos ponude i potražnje na tržištu nafte i podići cijene u idućim tromjesečjima", dodao je.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je da bi uskoro mogli dosegnuti ciljano smanjenje proizvodnje za 500 tisuća barela dnevno, na oko 9,5 milijuna barela dnevno. No, ruski izvoz sirove nafte trebao bi ostati stabilan s obzirom na planirano smanjenje prerade u travnju, pokazali su podaci iz industrijskih izvora i Reutersovi izračuni, objavljeni u petak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,28 dolara, na 74,60 dolara.

Energetika.ba