Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte porasle na 78 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle na 78 dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 78 dolara nakon što je Libija proglasila „višu silu“ na dio izvoza a dodatnu potporu pruža im i smanjena proizvodnja u Kanadi.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 85 centi višoj cijeni, od 74,79 dolara.

Cijene je jučer pritisnula veća opskrba iz Rusije i Saudijske Arabije u kontekstu naznaka posustajanja gospodarskog rasta u Aziji zbog trgovinskih napetosti sa SAD-om.

Tako su cijene kineskih dionica danas naglo pale a na širim azijskim tržištima spustile su se blizu najniže razine u devet mjeseci zbog bojazni investitora da bi trgovinski spor između Kine i SAD-a mogao dokončati rijetko razdoblje sinkroniziranog rasta svjetskog gospodarstva.

Danas su se u fokus naftnih tržišta vratili poremećaji u opskrbi, posebno u Libiji i Kanadi.
Libijska Nacionalna naftna kompanija proglasila je u ponedjeljak „višu silu“ na opskrbu iz luka Zejtina i Hariga, koja je time smanjena za 850.000 barela dnevno.

'Cijene nafte ponovo su jutros porasle. 'Libijska objava 'više sile' na isporuke nafte iz istočnih luka zasigurno je tome pomogla', konstatira Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Hussein Sayed iz brokerske kuće FXTM slaže se s tom ocjenom.'Čini se da su se trgovci koji špekuliraju sa cijenama nafte vratili na tržište nakon što je Libija obustavila izvoz nafte iz dvije ključne luke', ističe Sayed.Potporu cijenama pružili su i poremećaji u proizvodnji u Kanadi. Tako je proizvodnja iz naftnih pijesaka u Syncrudovom postrojenju u blizini kanadskog McMurraya kapaciteta 360.000 barela dnevno pogođena prošlog mjeseca nestankom električne energije i vjerojatno će ostati zatvorena tijekom srpnja, što će isušiti američke zalihe.

Analitičari u Reutersovoj anketi procijenili su da su zalihe nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale četvrti tjedan zaredom, za otprilike 3,3 milijuna barela. Zalihe benzina i derivata dizela i kerozina također su se smanjile, procjenjuju ekonomisti obuhvaćeni anketom.

Energetika.ba