Energetika.ba
tržišta

Cijene nafte porasle na krilima kineskih poticaja

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle na krilima kineskih poticaja
Foto: Unsplash

Cijene nafte porasle su u današnjem azijskom trgovanju. Pogurala ih je kineska najava da će uvesti nove monetarne poticajne mjere.

Cijene crnog zlata također rastu zbog sve veće zabrinutosti oko događanja na Bliskom istoku i nadolazećeg uragana u Meksičkom zaljevu.

Barel West Texas Intermediate nafte od 159 litara za isporuku u novembru koštao je 71,11 dolara u azijskom trgovanju, što je 74 centa više nego u ponedjeljak. Futuresi nafte Brent u studenom porasli su za 69 centi na 74,59 dolara, prenosi Reuters na web stranici.

Kina je najavila smanjenje kamatnih stopa, a stručnjaci očekuju da će to potaknuti ekonomski rast, prenosi SEEbiz. Nove mjere za rješavanje krize u tamošnjem sektoru nekretnina također obećavaju.

Trgovci naftom također pomno prate razvoj događaja na Bliskom istoku. Izraelska vojska objavila je u ponedjeljak da je izvela ciljani napad na glavni grad Libanona. Izvor blizak šijitskom pokretu Hezbolah objasnio je da je meta napada na južna predgrađa Bejruta bio zapovjednik pokreta u južnom Libanonu Ali Karake.

Dodatnu zabrinutost na tržištu nafte izaziva strah od prijetećeg uragana u Meksičkom zaljevu, koji bi mogao smanjiti američku proizvodnju nafte tamo.