Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Cijene nafte su u ponedjeljak malo porasle nakon što su prošle sedmice pale za osam posto, na najniže vrijednosti u više od tri sedmice, jer je zabrinutost da bi sporiji rast u velikim ekonomijama mogao ograničiti potrošnju goriva nadmašila znakove oporavka potražnje u Kini, najvećoj svjetskoj uvoznici nafte.

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za 19 centi, ili 0,2 odsto, na 80,13 dolara po barelu, dok su ugovori na američku naftu WTI porasli za devet centi, ili za 0,1 odsto, na 73,48 dolara po barelu.

Prošlog petka, WTI i Brent su oslabili po tri odsto nakon što su dobri podaci o zapošljavanju u SAD izazvali zabrinutost da će Federalne rezerve nastaviti podizati kamatne stope, što bi zauzvrat ojačalo dolar. Jači dolar, navodi Fena, obično smanjuje potražnju za naftom denominiranom u dolarima od kupaca koji plaćaju drugim valutama.

Dok su strahovi od recesije dominirali tržištem prošle sedmice, u nedjelju je izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol istakao da oporavak Kine ostaje ključni pokretač cijena nafte.

IEA očekuje da će polovina rasta globalne potražnje za naftom ove godine doći iz Kine, gdje po Birolovim riječima potražnja za mlaznim gorivom raste.

"Naveo je da će, ovisno o tome koliko je snažan oporavak, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, zajedno nazvani OPEC+, možda morati preispitati svoju odluku o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno u 2023.", javlja Reuters.

Energetika.ba