Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte porasle više od dva posto nakon iranske zapljene britanskog tankera

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle više od dva posto nakon iranske zapljene britanskog tankera

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima više od dva posto, zbog zabrinutosti da bi nakon prošlotjedne iranske zapljene britanskog tankera u Perzijskom zaljevu moglo doći do prekida opskrbe iz toga, za svjetske isporuke nafte vrlo važnoga područja.

Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjoj trgovini porasla 1,41 dolar ili 2,26 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,13 dolara ili 2,03 posto višoj cijeni, od 56,76 dolara. U prošlom je tjednu cijena barela na američkom tržištu pala više od 7 posto, a u Londonu više od 6 posto.

Tenzije oko Irana "vjerojatno su povećale već visoku premiju zbog geopolitičkog rizika", navodi se u bilješci JBC Energyja. Iranska Revolucionarna garda priopćila je u petak da je zauzela britanski naftni tanker u Perzijskom zaljevu kao odgovor na britansku zapljenu iranskog tankera ranije u srpnju.

Taj je potez povećao strah od mogućih prekida opskrbe u Hormuškom tjesnacu na ušću u Perzijski zaljev, kroz koji prolazi oko petine ukupnih svjetskih isporuka nafte.

Rast cijena ublažen je viješću da je libijsko naftno polje Sharara, najveće u zemlji, u ponedjeljak nastavilo raditi s pola kapaciteta proizvodnje, nakon što je od petka bilo zatvoreno. To je bilo uzrokovalo gubitke proizvodnje od oko 290.000 barela dnevno.

U međuvremenu su podaci od kraja prošlog tjedna pokazali su da su isporuke sirove nafte iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, u svibnju pale na najnižu razinu u zadnjih godinu i pol.

Špekulativni novac vraća se na tržišta nafte kao odgovor na eskalaciju spora između Irana, SAD-a i drugih zapadnih zemalja koje su uključene u događaje u Perzijskom zaljevu, uz istodobne naznake pada ponude.

Iranska otmica broda na najvažnijem plovnom putu svjetske trgovine naftom predstavlja posljednju eskalaciju u tromjesečnom sukobu sa Zapadom, koji je započeo nakon stupanja na snagu američkih novih i strožih sankcija Iranu početkom svibnja.

Goldman Sachs je u nedjelju snizio svoju prognozu rasta potražnje za naftom u 2019. godinu na 1,275 milijuna barela dnevno, navodeći kao razlog slabu globalnu gospodarsku aktivnost.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 62,93 dolara, što znači da je pala 17 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba