Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte poskočile iznad 74 dolara, Saudijci žele ići još više

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte poskočile iznad 74 dolara, Saudijci žele ići još više

Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara nakon što su izvori za Reuters kazali da Saudijska Arabija želi podići cijene bliže razini od 100 dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,62 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,90 dolara. U SAD-u se barelom danas trgovalo po 98 centi višoj cijeni, od 69,45 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,95 dolara.

Tržišta su jučer katapultirale tvrdnje neimenovanih izvora u industriji da Saudijska Arabija priželjkuje rast cijena prema 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi mijenjati sporazum o ograničenju opskrbe unatoč približavanju zacrtanom cilju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorili su ograničenje opskrbe za 1,8 milijuna dnevno od početka prošle do kraja ove godine kako bi se zalihe u razvijenim zemljama spustile na petogodišnji prosjek i time poduprle cijene.

OPEC će se u petak sastati s partnerima u Džedi a za 22. lipnja zakazan je redovni sastanak na kojem će se razmatrati proizvodna politika.

"Saudijcima i njihovim kolegama u OPEC-u trebaju više cijene kako bi poboljšali fiskalne pozicije a saudijsko kraljevstvo pokrenulo je odvažan i skup program reformi. Stoga bi mogli nastaviti smanjivati proizvodnju dok još imaju priliku", tumači Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader.

Dodatnu potporu cijenama pružio je i službeni podatak o padu američkih zaliha u prošlom tjednu za 1,1 milijun barela, zbog smanjenja neto uvoza sirove nafte za 1,3 milijuna barela dnevno.

SAD je također objavio da su komercijalne zalihe sirove nafte pale blizu petogodišnjeg prosjeka od oko 420 milijuna barela.

Naftna tržišta strahuju istodobno od poremećaja u opsrkbi, posebno u kontekstu mogućeg obnavljanja američkih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Sankcije bi otežale iranski izvoz, čime bi se izvoz nafte s Bliskog istoka dodatno smanjio.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 69,39 dolara, što znači da je porasla 1,03 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba