Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte poskočile iznad 79 dolara nakon evakuacije platformi u Meksičkom zaljevu

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte poskočile iznad 79 dolara nakon evakuacije platformi u Meksičkom zaljevu

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 79 dolara nakon evakuacije dvije naftne platforme u Meksičkom zaljevu zbog približavanja uragana.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,1 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,60 dolara višoj cijeni, od 71,15 dolara. Jučer su američka tržišta bila zatvorena zbog Dana rada.

"Jutros su na tržištu dominirali trgovci koji špekuliraju s rastom cijena i one su eksplodirale, potaknute meteorološkim faktorom", konstatira analitičar PVM Stephen Brennock.

Ukazuje pritom na brzo približavanje tropske oluje zbog koje su evakuirani radnici s naftnih platformi i obustavljena je zatvorena proizvodnja na američkoj obali Meksičkog zaljeva.

U ponedjeljak su tako iz Anadarko Petroleuma izvijestili da su evakuirali radnike i obustavili proizvodnju na dvije platforme u Meksičkom zaljevu uoči udara oluje Gordon, za koju se očekuje da će se u vrijeme dolaska na kopno razviti u uragan.

Smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu nadovezala se na očekivanja tješnje opskrbe globalnih tržišta zbog američkih sankcija Iranu koje bi u studenom trebale obuhvatiti i naftni sektor te zemlje.

Kupci su pod američkim pritiskom već počeli smanjivati narudžbe iranske nafte.

"Uz podatke o praćenju brodova, koji signaliziraju smanjenje iranskog izvoza, te obnovljene sukobe u Libiji i nezgodu na ključnom terminalu u luci Jose i ogrančenu dostupnost izvoza iz Venezuele, popis vijesti u prilog špekulacijama s rastom cijena nafte sve je dulji", konstatira Michael Dei-Michei iz bečke konzultantske kuće JBC Energy.

U britanskoj banci Barclays ocijenili su danas da se stanje na tržištima nafte znatno promijenilo od 2017. godine kada je dominirala zabrinutost zbog povećanja opskrbe.

"Američki proizvođači odupiru se iskušenju i disciplinirani su kada su u pitanju ulganja. OPEC i Rusija uvjerili su sudionike na tržištu da upravljaju opskrbom više od polovine globalne proizvodnje, SAD aktivnije primjenjuje sankcije a nekoliko ključnih proizvođača OPEC-a prijeti opasnost urušavanja državnog aparata", konstatirali su u Barclaysu.

"Cijene bi u kratkoročnoj perspektive mogle dosegnuti 80 dolara i više", zaključuju, dodajući da bi 2020. godine cijena na londonskom tržištu mogla u prosjeku iznositi 75 dolara za barel, u odnosu na dosada procijenjenih 55 dolara.

Slično razmišlja i Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa, upozoravajući da probleme s opskrbom koji bi se mogli protegnuti i na 2019. godinu.

"Smanjeni izvoz iz Irana zbog američkih sankcija, pad proizvodnje u Venezueli i povremeni prekidi u opskrbi iz Libije vjerojatno neće biti u potpunosti nadoknađeni odgovarajućim rastom proizvodnje OPEC-a", procjenjuje Tchilinguirian.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 75,77 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba