Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte potonule na 78 dolara zbog saudijske najave veće proizvodnje

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte potonule na 78 dolara zbog saudijske najave veće proizvodnje

Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima na 78 dolara nakon što je Saudijska Arabija objavila da po potrebi može u kratkom roku osigurati opskrbu tržišta, umirujući ulagače uoči stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,81 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,27 dolara nižoj cijeni, od 68,09 dolara.

SAD će početkom studenog uvesti sankcije iranskom naftnom sektoru, najavljujući da mu je cilj potpuna blokada iranskog izvoza. Ostali pak proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili manjak u opskrbi.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je danas na konferenciji u Rijadu da je stanje na tržištu nafte "dobro", izrazivši nadu da će proizvođači u prosincu potpisati sporazum kojim će proširiti suradnju na praćenje i stabilizaciju tržišta.

"Odlučit ćemo postoje li kakvi poremećaji u opskrbi, posebice s obzirom na predstojeće sankcije Iranu", rekao je Falih. "Zatim ćemo nastaviti u skladu s dosadašnjom politikom, koja predviđa podmirivanje eventualne veće potražnje kako bi kupci bili zadovoljni", dodao je.

Falih je kazao i da ne isključuje mogućnost da Saudijska Arabija poveća sadašnju proizvodnju za milijun do dva milijuna barela dnevno.

"Saudijski ministar energetike dao je još materijala onima koji špekuliraju s padom cijena energenata", zaključio je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Glavni izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser dodao je da zemlji treba samo tri mjeseca da dosegne maksimalni kapacitet proizvodnje od 12 milijuna barela dnevno, bude li potrebno.

Njihovi su istupi uslijedili nakon što su u javnosti iskazane bojazni da bi Rijad mogao smanjiti opskrbu sirovom naftom u slučaju sankcija za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija. Falih je u ponedjeljak umirio tržišta izjavom da im to nije namjera.

Peter Kiernan iz Economist Intelligence Unita smatra da bi takav potez za Saudijce imao efekt bumeranga jer bi im ostali izvoznici preoteli dio tržišta a ujedno bi saudijske kompanije izgubile reputaciju stabilnog tržišnog aktera.

Trgovci ipak pozorno prate utjecaj američkih sankcija na iranski naftni sektor, ističe Sukrit Vijayakar iz Trifecte, procjenjujući da bi sankcije mogle stopirati 1,5 milijuna barela dnevne opskrbe.

U rujnu je tako južnokorejski uvoz iranske nafte sveden na nulu, navodi Reuters danas objavljene podatke državne naftne kompanije Korea National Oil.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 78,68 dolara, te je porasla 53 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba