Energetika.ba
silazni trend

Cijene nafte potonule tri posto, na najniži nivo od 2021.

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte potonule tri posto, na najniži nivo od 2021.
Foto: Unsplash

Nafta je u utorak nastavila svoj silazni trend, pala je više od 3% nakon što je naftni savez OPEC smanjio prognozu rasta potražnje za 2024. i 2025. godinu.

U utorak je West Texas Intermediate (CL=F) skliznuo za više od 3% i kretao se blizu 66 dolara po barelu, dok je Brent (BZ=F) također pao i trgovao se ispod 70 dolara po barelu, najniže razine od decembra 2021.

U svom mjesečnom izvještaju OPEC je rekao da očekuje rast potražnje za naftom u 2024. godini za oko 2,0 miliona barela dnevno, 80.000 barela manje od prethodne procjene. Naftni savez također je malo snizio prognozu rasta za 2025. godinu.

Kina je bila jedan od glavnih pokretača revizije prema dolje. Zemlja se suočava s ekonomskim problemima usred stambene krize. Također se sve više okreće prirodnom plinu, koji je jeftiniji i smatra se čišćim od nafte, kao dio svoje energetske tranzicije.

"Potražnja za dizelskim gorivom bila je smanjena slabom proizvodnom, građevinskom i transportnom aktivnošću, kao i prodorom LNG [ukapljenog prirodnog plina] kamiona, slabeći potražnju za transportnim dizelskim gorivom", navodi se u izvještaju.

OPEC-ova prognoza rasta još uvijek je viša od drugih industrijskih procjena. Američka uprava za energetske informacije predviđa rast nafte od 1,1 milion barela dnevno ove godine.

Analitičari s Wall Streeta postali su tmurniji u pogledu sirove nafte, snizivši ciljanu cijenu sirovine dijelom zbog slabe kineske potražnje, prenosi SEEbiz.

Sve češći znakovi ekonomskih pukotina u SAD-u i Evropi, gdje je ljetna sezona vožnje na kraju, također su utjecali na cijene.

Pad cijene nafte također je pridonio velikom padu cijena plina u SAD-u, pri čemu je barem jedan analitičar predviđao da će nacionalni prosjek pasti na 3 dolara do kraja godine.