Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte prekoračile 73 dolara zbog manje saudijske proizvodnje i sankcija Iranu

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte prekoračile 73 dolara zbog manje saudijske proizvodnje i sankcija Iranu

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara nakon objave Saudijske Arabije da je u srpnju smanjila proizvodnju, koja je potpirila zabrinutost za globalnu opskrbu s obzirom na očekivano smanjenje iranskog izvoza povezano s američkim sankcijama.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,31 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 60 centi višoj cijeni, 67,75 dolara.

Trgovce je danas zaokupila neočekivana objava Saudijske Arabije Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da je njezina proizvodnja u srpnju smanjena za 200 tisuća barela dnevno, na 10,29 milijuna barela dnevno.

U jučer objavljenom izvješću OPEC je na temelju sekundarnih izvora procijenio da je saudijska proizvodnja u srpnju neznatno porasla, na 10,39 milijuna barela dnevno.

Unatoč razlikama, obje brojke upućuju na zaključak da vodeći proizvođač u sklopu OPEC-a nastoji spriječiti prekomjernu opskrbu, koja je pritiskala cijene nafte u protekle dvije godine.

"Smatramo da Saudijska Arabija ne želi da cijena na londonskom tržištu padne ispod 70 dolara za barelu", procjenjuje analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Vijest o manjoj saudijskoj proizvodnji vremenski se poklopila s očekivanjima pada iranskog izvoza zbog opetovanog uvođenja američkih sankcija.

Protutežu pak čini brzi rast proizvodnje u zemljama izvan OPEC-a, posebno u SAD-u, koji ograničava potražnju za OPEC-ovom naftom.

U kartelu očekuju da će opskrba naftom iz neovisnih proizvođača iduće godine porasti za 2,13 milijuna barela dnevno, što je za 30.000 barela dnevno više no što su procijenili u srpnju. Najveći dio tog povećanja činit će američka proizvodnja iz škriljaca.

Prema jučer objavljenim procjenama Washingtona, američka proizvodnja nafte iz sedam glavnih bazena škriljaca trebala bi u rujnu porasti za 93.000 barela dnevno, na 7,52 milijuna barela dnevno.

Globalna potražnja za naftom također raste, ali ne tako brzo kao ponuda, prenosi Hina.

U OPEC-u očekuju da će svjetska potražnja za naftom u 2019. porasti za 1,43 milijuna barela dnevno, slabije nego ove godine kada bi trebala porasti za 1,64 milijuna barela dnevno.

Analitičari također upozoravaju da bi trgovinski sukob Sjedinjenih Država i Kine i previranja na tržištima u nastajanju mogli zakočiti gospodarski rast a time i potražnju za energijom.

Kinesko gospodarstvo tako pokazuje znakove posustajanja, uz usporavanje ulaganja u prvih sedam mjeseci i sporiji rast prometa u maloprodaji u srpnju, prema danas objavljenim podacima državnog zavoda za statistiku.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 70,97 dolara, te je porasla 37 centi u odnosu na kraj prošlog tjedna.

Energetika.ba