Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte prošle sedmice blago porasle

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte prošle sedmice blago porasle

Cijene nafte na svjetskom tržištu su prošle sedmice blago porasle jer se u Meksičkom zaljevu proizvodnja nafte sporo oporavlja nakon uragana Ida, no veći rast cijena sprečava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je prošle sedmice 0,4 posto, na 72,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 69,72 dolara.

Podršku cijenama pruža spori oporavak američke proizvodnje nakon uragana Ida. Otprilike tri četvrtine proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, oko 1,4 miliona barela dnevno, još je uvijek zaustavljeno nakon pustošenja Ide krajem augusta.

Američka proizvodnja sirove nafte smanjit će se ove godine za 200.000 barela dnevno, na 11,08 miliona barela dnevno, procijenilo je ministarstvo energetike SAD-a, napominjući da bi uragan Ida trebao prouzročiti veći pad od dosad prognoziranih 160 hiljada barela dnevno.

Trgovce je, ipak, zabrinulo što su istodobno snizili prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini.

Uz to, niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize, što bi moglo usporiti i oporavak potražnje za naftom.Tim više što i dalje u svijetu raste broj novozaraženih koronavirusom.

Ipak, potporu tržištu nafte pružila je u petak vijest o razgovoru predsjednika SAD-a Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je podržao nadu da bi se odnosi dvije zemlje mogli poboljšati i donijeti mirnije dane globalnoj trgovini.

Ove sedmice u fokusu trgovaca bit će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koje bi trebale izmijeniti prognoze rasta potražnje za naftom u idućoj godini.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 40 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina, prenosi SEEbiz.

Energetika.ba / FENA