Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte prošle sedmice porasle više od četiri posto

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte prošle sedmice porasle više od četiri posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle zbog napetosti na Bliskom istoku i smanjenja proizvodnje u Meksičkom zaljevu, no rast je bio ograničen zbog strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4,1 posto, na 66,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 posto, na 60,20 dolara.

Posljedica je to pojačanih napetosti na Bliskom istoku i zatvaranja naftnih platformi u Meksičkom zaljevu zbog tropske oluje. Zbog približavanja oluje Barry kompanije su, naime, krajem prošloga tjedna smanjile proizvodnju za više od milijun barela dnevno, čime je proizvodnja u Meksičkom zaljevu prepolovljena.

U fokusu ulagača bile su i pojačane napetosti između Irana i Zapada. Teheran je upozorio da Velika Britanija igra "opasnu igru", nakon što je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker zbog sumnje da krši europske sankcije transportom nafte u Siriju.

S druge strane, rast cijena zakočila je prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o višku u ponudi na globalnim tržištima.

IEA procjenjuje da će američka proizvodnja nafte rasti snažnije od globalne potražnje, što će u idućih devet mjeseci rezultirati velikim gomilanjem zaliha širom svijeta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) također očekuje višak ponude u idućoj godini, unatoč produljenom sporazumu vodećih proizvođača o ograničavanju proizvodnje.

Nedavno su, naime, članice OPEC-a i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom odlučile produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine.

Međutim, nastojanja OPEC-a ne daju pune rezultate zbog povećane proizvodnje u SAD-u i usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što dovodi do slabljenja potražnje za energentima.

"Valja biti pošten i reći da pomno smišljeni planovi OPEC-a o uravnoteženju naftnog tržišta u dosadašnjem dijelu godine nisu donijeli željene rezultate. Naftni kartel od početka godine predvodi zacrtano smanjenje ponude, ali nisu uspjeli suzbiti višak u ponudi", kaže Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

I dok OPEC ograničava proizvodnju, U SAD-u proizvodnja raste, pa se kreće oko najviših razina u povijesti. Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

No, posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih četiri, na ukupno 784, najnižu razinu od veljače prošle godine.

To pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Energetika.ba