Energetika.ba
Proizvodnja OPECA OPALA

Cijene nafte rastu zbog potražnje i napetosti na Bliskom istoku

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte rastu zbog potražnje i napetosti na Bliskom istoku
Foto: Unsplash

Cijene nafte su porasle u utorak, potaknute znakovima da bi potražnja mogla rasti u Kini i SAD-u, najvećim potrošačima nafte na svijetu, te rastućim zabrinutostima zbog proširenja sukoba na Bliskom istoku koji bi mogao utjecati na opskrbu iz regije.

Futhersi Brent nafte za isporuku u junu porasli su za 41 cent na 87,83 dolara po barelu do 04:40 GMT. Američki futhersi za Zapadni Teksas (WTI) za maj porasli su 41 cent na 84,12 dolara po barelu, nakon što su dostigli najviši zatvarajući kurs od 27. oktobra u prethodnoj sesiji.

"Bikovski katalizatori za cijene nafte nastavljaju se gomilati, sa snažnijim od očekivanog ekonomskim uslovima u Kini i SAD-u nudeći optimističniju prognozu potražnje, dok se geopolitičke napetosti na Bliskom istoku nastavljaju pojačavati s uključivanjem Irana", rekao je strateg tržišta IG Yeap Jun Rong putem e-pošte.

Proizvodna aktivnost u martu u Kini proširila se prvi put u šest mjeseci i u SAD-u prvi put u godinu i pol, što bi trebalo rezultirati povećanom potražnjom za naftom ove godine. Kina je najveći uvoznik sirove nafte na svijetu i drugi najveći potrošač, dok su SAD najveći potrošač.

Na Bliskom istoku, izraelski napad na iransko veleposlanstvo u Siriji ubio je sedam vojnih savjetnika, među njima tri visoka zapovjednika, označavajući eskalaciju rata u Gazi između Izraela i Hamasa, koji podržava Iran. Proširenje sukoba koji traje gotovo pola godine kako bi uključilo direktnu borbu Izraela protiv Irana izazvalo je zabrinutost zbog utjecaja na opskrbu naftom, prenosi Reuters.

"Do sada tržište nije bilo zabrinuto zbog prekida u opskrbi, s ratom koji ostaje pod kontrolom. Učestvovanje Irana moglo bi ugroziti njegovu opskrbu naftom", napisali su analitičari ANZ-a u napomeni.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, poznati kao OPEC+, održat će sastanak svojeg Zajedničkog ministarskog monitoring odbora u srijedu kako bi pregledali tržište i provedbu rezanja proizvodnje. Očekuje se da će članovi podržati svoju trenutnu politiku opskrbe koja poziva na dobrovoljna smanjenja proizvodnje od 2,2 miliona barela dnevno do kraja drugog tromjesečja.

Proizvodnja OPEC-a pala je prošlog mjeseca za 50.000 barela dnevno, što ukazuje na to da dobrovoljna smanjenja imaju neki učinak. Veća disciplina u rezanju proizvodnje od strane članova OPEC+ osjeća se na terenu, a "tržište također uzima u obzir veća smanjenja proizvodnje Rusije u sljedeća tri mjeseca (umjesto nekih ranijih smanjenja izvoza)", rekao je Suvro Sarkar, voditelj energetskog sektora u DBS Banci, putem e-pošte. "Uz stalne geopolitičke rizike, uključujući nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Siriji, to bi moglo dovesti do porasta cijena nafte prema 90 dolara po barelu u bliskoj budućnosti", dodao je.