Energetika.ba
Nafta dobila na vrijednosti

Cijene nafte rastu zbog smanjenja ponude i jačeg ekonomskog rasta u SAD-u

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte rastu zbog smanjenja ponude i jačeg ekonomskog rasta u SAD-u
Foto: Ilustracija

Cijene nafte su porasle u ranoj azijskoj trgovini u četvrtak zbog zabrinutosti zbog smanjene ponude, budući da glavni proizvođači zadržavaju smanjenje proizvodnje, kao i zbog znakova jačeg ekonomskog rasta u SAD-u, najvećem potrošaču nafte na svijetu.

Berzanski ugovori za junski Brent su porasli za 15 centi, odnosno 0.2%, i zatvorili se na 89.51 dolara po barelu u 0037 GMT.

Američki WTI ugovori za maj su porasli za 15 centi, ili 0.2%, na 85.59 dolara po barelu.

Kako junski ugovor za Brent, tako i majski ugovor za WTI, su porasli tokom posljednja četiri dana i zatvoreni su u srijedu na najvišem nivou od kraja oktobra. Nafta je dobila na vrijednosti jer su napadi Ukrajine na ruske rafinerije smanjili snabdijevanje gorivom, a također i zbog zabrinutosti da bi rat Izraela i Hamasa u Gazi mogao da se proširi na Iran, što bi moglo da poremeti snabdijevanje u ključnoj regiji Bliskog istoka.

Sastanak visokih ministara iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, održan u srijedu, zadržao je politiku snabdijevanja nepromenjenom i pritisnuo neke zemlje da pojačaju poštovanje smanjenja proizvodnje.

Grupa je rekla da će neki članovi nadoknaditi višak ponude u prvom kvartalu. Također je navedeno da će Rusija preći na smanjenje proizvodnje umjesto na ograničenje izvoza. Također u srijedu, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell je bio je oprezan u vezi sa budućim rezanjem kamatnih stopa zbog nedavnih podataka koji pokazuju veći od očekivanog rast zaposlenosti i inflacije, prenosi Reuters.

Komentari su bili pozitivni za naftu jer su ukazivali na snažan ekonomski rast u SAD-u, rekao je Rob Howorth, stariji investicioni strateg U.S. Bank grupe za upravljanje imovinom.

U Bliskom istoku, Iran je obećao osvetu Izraelu za napad u ponedjeljak u kojem je poginulo visoko rangirano iransko vojno osoblje. Iran je treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u.