Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte skliznule u mirnom trgovanju na svjetskim tržištima

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte skliznule u mirnom trgovanju na svjetskim tržištima

Cijene nafte u petak su na međunarodnim tržištima u mirnom trgovanju skliznule, no cijena barela na londonskom tržištu na putu je tjednog rasta zahvaljujući vijestima o prekidu dijela naftnih isporuka iz Saudijske Arabije i popuštanju trgovinskih tenzija između SAD-a i Europe.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu jutros skliznula za 13 centi, na 74,41 dolara, no ostaje na putu prvog tjednog rasta u posljednja četiri tjedna. Naftom se na američkom tržištu trgovalo po 18 centi nižoj cijeni, od 69,43 dolara za barel, i na putu je tako četvrtog uzastopnog tjednog pada.

Saudijska Arabija u četvrtak je izvijestila o privremenoj obustavi isporuka nafte kroz ključni tjesnac u Crvenom moru Bab al-Mandeb zbog napada na njezina dva tankera koja su prevozila naftu.

"Glavni razlog koji je pružio podršku cijenama bila je odluka Saudijske Arabije o privremenoj obustavi svih isporuka kroz tjesnac Bab al-Mandeb. No, čak i takva vijest imala je tek ograničeni utjecaj na poduzimanje većih kupnji, budući da nema naznaka o stvarnom poremećaju u opskrbi", rekao je analitičar u brokerskoj tvrtki PVM, Stephen Brennock.

Značajan iskorak u trgovinskim pregovorima između Washingtona i Bruxellesa također je pružio podršku rastu cijena nafte.

Američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu su postigli dogovor o početku pregovora o smanjenju carina, zahvaljujući čemu je zasad nestala prijetnja od izbijanja trgovinskog rata između dviju gospodarskih sila. Trgovinski rat vjerojatno bi pogodio potražnju za robama poput nafte, koja se naveliko koristi u transportu, graditeljstvu i drugim gospodarskim aktivnostima.

Podršku za rast cijena tržišta su crpila i iz izvješća američke uprave za energetiku (EIA), koje je pokazalo značajno smanjenje američkih zaliha sirove nafte i benzina u prošlome tjednu.

Odvojeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim je službenim stranicama objavila da je cijena barela nafte referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 73,62 dolara, što znači da je uvećana za 75 centi u odnosu na dan ranije.

Energetika.ba