Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte skliznule zbog rasta isporuka iz Rusije i SAD-a

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte skliznule zbog rasta isporuka iz Rusije i SAD-a

Cijene nafte skliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, a pritišće ih rast broja bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Državama na najviše razine u protekle više od tri godine te jačanje ruskih isporuka.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte jutros pala za 35 centa, na 76,11 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 25 centa nižoj cijeni, od 65,49 dolara.

Broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlom je tjednu porastao za jedan, na ukupno 862 postrojenja, najviše od ožujka 2015. godine, pokazali su podaci tvrtke Baker Hughes, pružatelja usluga u energetskom sektoru.

To navodi na zaključak da će dodatno rasti američka proizvodnja nafte, koja je prošlog tjedna dosegnula novu rekordnu razinu, 10,8 milijuna barela dnevno. Analitičari očekuju da će viša američka proizvodnja anulirati smanjenje isporuka iz zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koje je na snazi 18 mjeseci i zaslužno za značajniji rast cijena u proteklih godinu dana.

"Očekuje se da će opskrba nafte iz zemalja izvan OPEC-a snažno rasti u 2019. godini, predvođena rastom proizvodnje iz američkog škriljca, uz paralelan rast isporuka iz Rusije, Brazila, Kanade i Kazahstana", ocijenili su analitičari u američkoj banci JP Morgan u kvartalnim prognozama za tržište, te dodali da očekuju da bi cijene nafte mogle padati u drugoj polovini ove godine.

Ruska novinska agencija Interfax u subotu je objavila da je ruska proizvodnja nafte uvećana na 11,1 milijun barela dnevno početkom lipnja, u odnosu na nešto ispod 11 milijuna barela, koliko je uglavnom iznosila u svibnju, kao i da je znatno iznad ciljane razine, ispod 11 milijuna.

Pored promjena u ponudi, cijene nafte podupire i snažna potražnja. U slučaju vodećeg svjetskog uvoznika nafte - Kine, kupnje nafte na inozemnom tržištu zadržale su se iznad devet milijuna barela dnevno unatoč smanjenju u odnosu na rekordne razine. Prema najnovijim podacima Kina je u svibnju uvezla 9,2 milijuna barela nafte dnevno, nasuprot 9,6 milijuna u travnju.

U Indiji, drugom najvećem kupcu u Aziji, potražnja za gorivima u svibnju je porasla za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazali su podaci objavljeni u ponedjeljak.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 74,22 dolara, što znači da je bila za 60 centi viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba