Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte skočile na 86 dolara zbog prognoza i sukoba Rusije i Ukrajine

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte skočile na 86 dolara zbog prognoza i sukoba Rusije i Ukrajine
Foto: Unsplash

Cijene nafte porasle su na početku nove sedmice prema 86 dolara budući da su se ulagači usredsredili na prognoze o snažnijoj potražnji nakon snižavanja troškova zaduživanja, uz zabrinutost za opskrbu u uslovima intenziviranja rusko-ukrajinskog sukoba.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 44 centa nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 85,87 dolara. U gotovo istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 81,09 dolara.

Podršku cijenama pružaju nagađanja da će središnje banke vode privrede do ljeta sniziti kamatne stope i otkloniti prijetnju recesije. Ulagače je ohrabrila švicarska središnja banka koja je proše sednuce prva u skupini razvijene privrede snizila troškove zaduživanja, za četvrtinu postotnog boda.

Ublažena monetarna politika potaknula bi privrednu aktivnost i potražnju za energijom.

Pojačana potražnja mogla bi se poklopiti sa smanjenom opskrbom iz Rusije zbog učestalih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu, nagađaju analitičari, prenosi SEEbiz.

Još jedna ruska rafinerija nafte izgubila je polovinu kapaciteta nakon napada dronom tokom vikenda, rekli su izvori za Reuters. Rusija je odgovorila napadima na ukrajinska postrojenja za proizvodnju i prijenos struje.

Značajniji rast cijena zakočile su procjene o značajnim rezervnim kapacitetima.