Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte stabilne iznad 75 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stabilne iznad 75 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 75 dolara, balansirajući između naznaka da bi Venezuele mogla smanjiti izvoz i izvješća da je SAD od Saudijske Arabije i još nekih proizvođača zatražio povećanje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,33 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 65,12 dolara.

Zbog smanjenog izvoza iz Venezuele cijene su na londonskom tržištu u svibnju prekoračile 80 dolara za barel da bi se potom spustile pod utjecajem razgovora ostalih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o povećanju proizvodnje.

Venezuela ima najveće rezerve nafte na svijetu i ključni je dobavljač na američkim tržištima goriva, no njezinu proizvodnju koče nedostatna ulaganja, loše upravljanje i sukob sa Sjedinjenim Državama koji je doveo i do sankcija.

Tri su izvora za Reuters kazala da venezuelanska državna kompanija PDVSA razmatra objavu „više sile" na dio izvoza uslijed oštrog pada proizvodnje i manjka tankera u lukama.

"Cijene balansiraju između gubitka opskrbe iz Venezuele i Irana i potencijalnog povećanja proizvodnje iz OPEC-a i američkog škriljevca", tumači Tony Nunan iz korporacije Mitsubishi.

"Trenutni je plafon za cijene nafte 80 dolara, dok ne čujemo novosti iz OPEC-a", rekao je Nunan.

Američke sankcije prijete i iranskom izvozu.

Istodobno je vlada SAD-a neslužbeno od Saudijske Arabije i nekih drugih proizvođača u sastavu OPEC-a da povećaju proizvodnju, kazali su izvori u utorak. "U ovom trenutku na cijene nafte utječu OPEC i špekulacije koliko će i u kojem roku ta grupa i drugi proizvođači povećati proizvodnju", zaključuje Virendra Chauhan iz Energy Aspectsa.

Reuters je 25. svibnja objavio da proizvođači razmatraju povećanje ponude za milijun barela dnevno a konačna odluka bit će donesena na sastanku zakazanom 22. lipnja u Beču.

Podaci Američkog instituta za naftu (API) objavljeni u utorak pokazali su da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjene za dva milijuna barela, dok su analitičari očekivali pad za 1,8 milijuna barela. Tokom dana bit će objavljeno i izvješće američke vlade.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 72,78 dolara, što znači da je pala 78 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba