Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte stabilne iznad 78 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stabilne iznad 78 dolara

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara budući da je najava smanjene opskrbe iz Saudijske Arabije i Rusije bila protuteža slabim gospodarskim podacima iz Kine i SAD-a, dva najveća potrošača

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 78,28 dolara. U petak zaključila je trgovinu u plusu 1,95 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 73,62 dolara. U petak zaključio je trgovinu u plusu 2,06 dolara.

Na kraju prošlog tjedna trgovci su se koncentrirali na najavu Saudijske Arabije i Rusije da će u kolovozu dodatno smanjiti opskrbu, za milijun odnosno za pola milijuna barela dnevno, kako bi stabilizirale cijene.

Rusija neće smanjivati proizvodnju, već će više nafte koristiti za proizvodnju goriva kako bi podmirila domaću potražnju, rekao je prošli petak za Reuters izvor u vladi.

Saudijsko smanjenje opskrbe prepolovilo je pak od sredine lipnja zalihe u plutajućem spremniku, usidrenom u blizini egipatske luke na Crvenom moru Ain Sukhna, na 10,5 milijuna barela, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Vortexa od 7. srpnja.

Na kraju tjedna saudijska i ruska najava zasjenile su posustalo zapošljavanje u SAD-u u lipnju, prema podacima ministarstva trgovine.

U ponedjeljak raspoloženje je ponovo prigušio podatak o oštrom padu proizvođačkih cijena u kineskoj industriji u prošlom mjesecu.

"Usporavanje gospodarstva u Kini pojačava neizvjesnost na naftnim tržištima", objašnjava Mukesh Sahdev iz Rystad Energyja, izdvojivši među faktorima nestabilnosti i strah od kontrole potražnje u zapadnim gospodarstvima koji se izmjenjuje sa strahom od smanjene ponude.

Trgovce zabrinjava i podizanje kamatnih stopa u vodećim gospodarstvim kako bi se obuzdala inflacija. Američka središnja banka napravila je pauzu na lipanjskoj sjednici, ali je najavila da će do kraja godine podići kamatne stope još dva puta.

Važna smjernica bit će podatak o inflaciji u lipnju, koji će biti objavljen u srijedu.

"Trgovci naftom možda su oprezni uoči niza američkih i kineskih podataka koji će biti objavljeni ovog tjedna", nagađa Tina Teng iz CMC Marketsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 87 centa, na 78,43 dolara.

(Energetika.ba / Hina)