Energetika.ba
Pemex smanjio izvoz

Cijene nafte stabilne usred nesigurnosti oko pregovora u Gazi

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stabilne usred nesigurnosti oko pregovora u Gazi
Foto: Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak, s prethodnim padom zaustavljenim sve manjim izgledima da pregovori između Izraela i Hamasa dovedu do prekida vatre u Gazi.

Futuresi nafte Brent porasli su za 5 centi, ili 0,1%, na 90,43 dolara po barelu do 13:09 GMT. Futuresi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte pali su za 10 centi ili 0,1% na 86,33 USD.

Brent je u ponedjeljak zabilježio svoj prvi pad u pet dana, a WTI prvi u sedam jer je nova runda razgovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Kairu pobudila nade u napredak.

Dodajući zabrinutost zbog skučenog tržišta, meksička državna naftna firma Pemex rekla je da će smanjiti izvoz sirove nafte za 330.000 barela dnevno (bpd) kako bi mogla opskrbljivati više domaćih rafinerija, smanjujući snadbijevanje dostupnu američkim, evropskim i azijskim kupcima firme za treći, prenosi SEEbiz.

Pemex je već smanjio izvoz u aprilu za 436.000 bpd.

Ulagači također čekaju podatke o inflaciji iz SAD-a i Kine za daljnje signale o privrednom smjeru dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte, kao i odluku o kamatnim stopama Evropske centralne banke u četvrtak.