Energetika.ba
svjetska tržišta

Cijene nafte stagniraju iako raste zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stagniraju iako raste zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku
Foto: Unsplash

Cijene nafte nisu se puno promijenile jer su mogućnost bolje opskrbe i slab rast globalne potražnje nadmašili zabrinutost da bi eskalacija napetosti na Bliskom istoku mogla utjecati na proizvodnju u ključnoj izvoznoj regiji.

Terminski ugovori nafte Brent za isporuku u decembru porasli su za 13 centi, ili 0,18 posto, na 71,83 američka dolara po barelu. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za isporuke u novembru porasli su 14 centi, ili 0,21 posto, na 68,31 dolar.

U ponedjeljak su terminske cijene nafte Brent završile septembar s padom od devet posto, što je treći mjesec pada i najveći mjesečni pad od novembra 2022. Pale su za 17 posto u trećem tromjesečju, što je najveći kvartalni gubitak u godini. WTI je pao za sedam posto prošlog mjeseca i za 16 posto u kvartalu.

Kineska proizvodna aktivnost oštro je pala u septembru kako su se nove narudžbe u zemlji i inozemstvu smanjile, srušivši povjerenje vlasnika fabrika gotovo na rekordno niske razine, pokazalo je istraživanje.

Analitičari kažu da će niz poticajnih mjera tokom prošle sedmice vjerovatno biti dovoljan da se kineski rast u 2024. vrati na oko pet posto nakon što su se pojavile sumnje zbog podataka u posljednjih nekoliko mjeseci, ali teško da će se dugoročno promijeniti izgledi.

Uz zabrinutost zbog potražnje, OPEC+, koji okuplja članice OPEC-a i saveznike poput Rusije, trebao bi u decembru povećati proizvodnju za 180.000 barela dnevno.

Čini se da izraelska kopnena invazija na Libanon počinje rano u utorak jer je izraelska vojska rekla da su započeli ograničene napade na Hezbollah u pograničnom području. Međutim, izgleda da su strahovi vezani uz opskrbu za sada relativno obuzdani, jer sudionici na tržištu još uvijek procjenjuju rizike šireg regionalnog sukoba, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u, prenose Financije hr.

Napadi slijede nakon što je Izrael u petak ubio čelnika Hezbollaha Hassana Nasrallaha i predstavljaju eskaliranje sukoba na Bliskom istoku između Izraela i militanata koje podržava Iran, prenosi Reuters, a sada je moguće da će se u sukob uključiti SAD-a i Irana.

U Sjedinjenim Američkim Državama očekivalo se da će zalihe sirove nafte i goriva pasti za oko 2,1 milion barela u sedmici do 27. septembra, pokazalo je preliminarno istraživanje. Anketa je provedena prije izvještaja industrijske grupe Američkog instituta za naftu koje bi trebalo biti objavljeno danas.