Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte stagniraju usred ekonomske nesigurnosti i tenzija u Crvenom moru

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stagniraju usred ekonomske nesigurnosti i tenzija u Crvenom moru
Foto: Ilustracija

Cijene nafte su u utorak bile mješovite, nakon što su na prethodnoj sedmici zabilježile gubitke, jer su široka ekonomska zabrinutost nadjačala kontinuirane tenzije na Bliskom istoku koje su dovele do više skretanja tankera.

Futuresi na naftu Brent su ojačali za 3 centa, ili oko 0,04%, na 78,15 dolara po barelu u 06:47 GMT. Ugovor je u ponedjeljak namiren za 14 centi.

Američka nafta West Texas Intermediate oslabila je 23 centa, ili 0,32%, na 72,45 dolara po barelu nakon državnog praznika u SAD u ponedjeljak.

- Strahovi od slabijeg ekonomskog rasta opterećivali su raspoloženje širom robnog kompleksa. To je bilo uprkos rastućim tenzijama u Crvenom moru, navode analitičari ANZ-a u bilješci klijenta, piše Reuters.

Azijske dionice pale su na najniži jednomjesečni minimum, futuresi na američke dionice pali, a dolar porastao u utorak jer su jastrebove primjedbe centralnih bankara ublažile očekivanja o smanjenju kamatnih stopa, uoči govora o ekonomskim perspektivama Christophera Wallera iz američkih Federalnih rezervi u 16:00 GMT dana utorak.

Određena zabrinutost oko toga kako bi kineska potražnja mogla da poraste u kratkoročnom periodu nakon što je centralna banka zemlje ostavila srednjoročnu referentnu stopu (MLF) u ponedjeljak nepromijenjenom, također je uticala na cijene nafte.

- Jučerašnje odbijanje kineske centralne banke, PBoC, da donese smanjenje svoje jednogodišnje MLF stope umanjilo je očekivanja o izraženijim stimulativnim mjerama od strane najviših kineskih kreatora politike, što je zauzvrat dovelo do slabijeg narativa potražnje za naftom što je ograničilo daljnji potencijal rasta, rekao je OANDA-in viši tržišni analitičar Kelvin Wong.

U međuvremenu, u fokusu je bilo i izuzetno hladno vrijeme u SAD-u koje bi moglo obuzdati proizvodnju nafte i utjecati na velike rafinerijske operacije, kažu analitičari.

Proizvodnja nafte u Sjevernoj Dakoti već je pala za 400.000 na 425.000 barela dnevno zbog ekstremne hladnoće i povezanih operativnih problema.

- Trenutno je raspoloženje čekanja i gledanja na naftnom tržištu relativno teško, uz eskalaciju geopolitičkih sukoba nadoknađen (ranijim) gomilanjem zaliha (u SAD), rekao je analitičar CMC Marketsa Leon Li.

Službeni podaci o inventaru američke Uprave za energetske informacije očekuju se u četvrtak, a ove sedmice kasni jedan dan zbog praznika u ponedjeljak.

Na Bliskom istoku, jemenski pokret Huti proširit će svoje ciljeve u regiji Crvenog mora i uključiti američke brodove, rekao je u ponedjeljak zvaničnik iz savezničke grupe Irana, koji je obećao da će nastaviti s napadima nakon američkih i britanskih napada na njegova mjesta u Jemen.

Više naftnih tankera u ponedjeljak se kretalo dalje od južnog Crvenog mora zbog poremećaja, povećanja troškova transporta i vremena potrebnog za premještanje nafte s jednog mjesta na drugo.