Energetika.ba
Usporavanje rasta ekonomije

Cijene nafte u blagom padu nakon napada Irana na Izrael

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte u blagom padu nakon napada Irana na Izrael
Foto: Unsplash

Cijene nafte prošle sedmice blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta ekonomije, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice spustila se na 0,8 posto, na 90,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio više od 1 posto, na 85,66 dolara.

Polovinom sedmice cijene nafte dosegnule su najviše razine u šest mjeseci, no potom su pale jer su novi podaci pokazali da se inflacija u SAD-u i dalje kreće na povišenim nivoima.

To, naime, znači da će američka centralna banka zadržati kamatne stope na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo, pa je moguće daljnje usporavanje rasta najvećeg svjetske ekonomije, prenosi SEEbiz.

Kako ni ostali veliki potrošači nafte nisu u najboljoj ekonomskoj 'formi', teško je za očekivati značajniji rast potražnje.

No, krajem sedmice cijene su nafte nadoknadile dio gubitaka zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Teheran najavio odgovor na nedavni izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika i diplomata.