Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle nakon slabljenja dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle nakon slabljenja dolara

Cijene nafte na svjetskom tržištu u ponedjeljak su porasle nakon slabljenja dolara zbog iznenadnog kolapsa Banke Silicon Valley i Signature Banke, javlja Anadolija.

Ipak, daljnji pad cijena je ograničen nakon što je američka administracija obećala odlučne napore da zaštiti američku ekonomiju.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 83,03 dolara po barelu nakon rasta cijene za 0,30 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 76,91 dolara po barelu poslije rasta cijene za 0,29 posto.

Pad vrijednosti američkog dolara izazvao je rast cijena nafte tako što je trgovanje naftom olakšano kupcima koji koriste druge valute.

Indeks američkog dolara, koji mjeri vrijednost dolara u odnosu na druge valute, pao je za 0,58 posto na 103,54 nakon što su dvije velike američke banke, Banka Silicon Valley i Signature Banka, doživjele kolaps.

Međutim, američke vlasti su poručile da poduzimaju odlučne mjere kako bi zaštitili američku ekonomiju, dodajući da će građani imati pristup svom novcu od ponedjeljka, 13. marta i da poreski obveznici neće snositi nikakve gubitke povezane sa kolapsom banaka.

Energetika.ba