Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte u padu, jer zabrinutost za banke i dalje postoji

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte u padu, jer zabrinutost za banke i dalje postoji

Cijene nafte pale su ponovo u ponedjeljak zbog zabrinutosti da bi rizici u globalnom bankarskom sektoru mogli uzrokovati recesiju koja bi dovela do smanjenja potražnje za gorivom, te uoči potencijalnog povećanja kamatnih stopa od Federalnih rezervi SAD-a ove sedmice.

Terminski ugovori na naftu Brent za maj oslabili su 68 centi, ili 0,9 posto, na 72,29 dolara po barelu nakon gubitka od skoro 12 posto prošle sedmice, što je najveći sedmični pad od decembra.

Američka nafta West Texas Intermediate za isporuku u aprilu bila je 66,16 dolara po barelu, što je pad od 58 centi, ili 0,9 posto, nakon pada od 13 posto prošle sedmice, što je najveći sedmični pad od prošlog aprila. Aprilski ugovor istječe u utorak, a aktivnije trgovani majski ugovori su također pali 0,8 posto na 66,40 dolara.

Pad cijena nafte dolazi uprkos istorijskom dogovoru prema kojem će UBS, najveća švicarska banka, kupiti drugu najveću banku u zemlji Credit Suisse u nastojanju da zaustavi širenje bankarske krize.

Nakon te objave, Federalne rezerve SAD-a, Evropska centralna banka i druge velike centralne banke obavezale su se da će poboljšati likvidnost tržišta i podržati druge banke.

Očekuje se da će Federalne rezerve 22. marta podići kamatne stope za 25 baznih poena uprkos nedavnim previranjima u bankarskom sektoru, smatra većina ekonomista koje je anketirao Reuters.

Energetika.ba