Energetika.ba
Američko tržište

Cijene nafte u porastu, dok dolar jača

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte u porastu, dok dolar jača
Foto: Unsplash

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106,09 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,03 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154,70 na 154,75 jena.

Kako se kurs dolara kreće na najvišim razinama u 34 godine, japanske vlasti prijete intervencijom kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura spustila se na 1,0655 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0665 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,51 posto, na 87,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,54 posto, na 82,35 dolara.

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači čekaju nove kvartalne poslovne rezultate velikih kompanija i nove makroekonomske pokazatelje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,6 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,4 posto.

Rast azijskih berzi drugi dan zaredom zahvaljuje se smirivanju napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Uz to, ulagače je ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta nakon šest dana pada. Dow Jones ojačao je 0,67 posto, dok je S&P 500 porastao 0,87, a Nasdaq indeks 1,11 posto, prenosi Index hr.

"Mislim da se radi o standardnoj kupovini nakon što su cijene dionica prethodno pale 5 posto. Ulagači ove sedmice čekaju poslovne rezultate nekoliko najvećih kompanija i ekonomske pokazatelje koji bi mogli naznačiti što bi Fed mogao učiniti s kamatama", kaže Lamar Villere, portfelj menadžer u firmi Villere & Co.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska berza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od juna.

No, sve je jasnije da centralna banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u junu, a oko 42 posto u julu.

U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća, rezultati većine kompanija nisu bili baš poticajni.

Ovoge će sedmice, među ostalim, izvješća objaviti tehnološki divovi, kao što su Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.