Energetika.ba
za 180.000 barela dnevno

Članice OPEC+ odgodile su planove za povećanje proizvodnje za dva mjeseca

Autor: Energetika.ba
Članice OPEC+ odgodile su planove za povećanje proizvodnje za dva mjeseca
Foto: OPEC

Članovi OPEC+ naftnog saveza odgodili su planove za povećanje proizvodnje za planiranih 180.000 barela dnevno u oktobru, kao dio programa za postupno vraćanje širih 2,2 miliona barela dnevno na tržište tokom sljedećih mjeseci.

Povećanje je odgođeno za dva mjeseca, prema dva izvora iz OPEC+, koji su mogli govoriti samo anonimno zbog osjetljivosti razgovora.

Smanjenje od 2,2 miliona bpd, koje je provedeno tokom drugog i trećeg tromjesečja, trebalo je isteći krajem ovog mjeseca. Poduzeli su ga Alžir, Irak, Kazahstan, Kuvajt, Oman, Rusija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati kao dobrovoljno smanjenje koje je izvan službene politike koja obvezuje sve članice koalicije OPEC+, koja sažima Organizaciju izvoznika nafte. Zemlje i njeni saveznici.

Sekreterijat OPEC-a potvrdilo je da će osam zemalja produžiti smanjenje proizvodnje od 2,2 miliona bpd u izjavi kasnije u četvrtak. Postupno ukidanje ovih ograničenja sada bi trebalo započeti u decembru ove godine, protežući se do novembra 2025.

Terminske cijene sirove nafte, koje su pale početkom sedmice, porasle su u četvrtak, pri čemu se ugovor za Ice Brent s istekom novemba trgovao po 73,63 dolara po barelu u 3:29 popodne. Londonsko vrijeme, 1% više u odnosu na prethodnu nagodbu. Nymex ugovor za prvi mjesec u oktobru iznosio je 70,17 dolara po barelu, što je više za 1% od prethodne zaključne cijene, prenosi SEEbiz.

Prema službenoj politici, OPEC+ će sljedeće godine proizvoditi ukupno 39,725 miliona barela dnevno. Podskup članova grupe zasebno ograničava svoju proizvodnju za dodatnih 1,7 miliona barela dnevno tokom 2025., također na dobrovoljnoj osnovi.

Pojedinosti i rokovi ovih dogovora nisu usklađeni kao rezultat posljednjih razgovora, rekao je jedan od izvora iz OPEC+.