Energetika.ba
Nafta

Cohnova ostavka spustila cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Cohnova ostavka spustila cijene nafte

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, pritisnute ostavkom ekonomskog savjetnika američkog predsjednika koja je potpirila bojazni da bi najavljene američke carine na čelik i aluminij mogle potaknuti trgovinski rat.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,47 dolara. Jučer je zaključila trgovanje na 65,79 dolara da bi se spustila u elektronskoj trgovini pod utjecajem snažnog rasta američkih zaliha.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 33 centa nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 62,27 dolara.

Američki institut za naftu (API) izvijestio je jučer da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle za čak 5,7 miliona barela a taj se podatak nadovezao na očekivanja rasta američke proizvodnje u predstojećim mjesecima.

Vlada u Washingtonu ponovo je podigla procjene američke proizvodnje, koja bi po njima trebala rasti za više od 120 hiljada barela dnevno i u posljednja tri ovogodišnja mjeseca dosegnuti ukupno 11,17 miliona barela dnevno.

Time bi SAD istisnuo Rusiju s pozicije vodećeg svjetskog proizvođača, nakon što su prošle godine nadmašili Saudijsku Arabiju, najvećeg proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Američka vlada objavit će sedmične podatke o zalihama tokom dana.

Na ta se očekivanja nadovezala ostavka Garyja Cohna, ekonomskog savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je stekao reputaciju borca protiv protekcionističkih snaga u američkom kabinetu. Cohn je podnio ostavku zbog neuspjelog otpora planovima za uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija.

Američki trgovinski partneri, uključujući Europsku uniju i Kinu, poručili su da bi carine mogle rezultirati uzvratnim mjerama i potaknuti globalni trgovinski rat, što bi naškodilo privrednomm rastu a time i potrošnji nafte.

"Nakon objave Cohnove ostavke tržište terminskih ugovora S&P palo je a nafta ga je pratila", primjećuje Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Naftna tržišta prate smjer tržišta dionica već najmanje mjesec dana, najdulje u proteklih godinu dana, napominje Reuters. Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 63,25 dolara, što znači da je bila 36 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba