Energetika.ba
naftne kompanije

Dioničari Hessa odobrili spajanje sa Chevronom

Autor: Energetika.ba
Dioničari Hessa odobrili spajanje sa Chevronom
Foto: Unsplash

Hess Corp u utorak je odobrio 53 milijarde dolara vrijedno spajanje firme s drugom američkom naftnom kompanijom Chevron, prema preliminarnim rezultatima glasovanja.

Spajanje je zahtijevalo većinu glasova za odobrenje dogovora većinom od Hessovih 308 miliona dionica u opticaju. Firma nije odmah objavila zbroj glasova.

Chevron je prošlog oktobra ponudio kupnju Hessa u pokušaju da stekne uporište u unosnim morskim poljima Gvajane bogate naftom. Dogovor je zaustavljen tekućom revizijom od strane Savezne komisije za trgovinu SAD-a i zamagljen arbitražnom tužbom koju su podnijeli Hessov partner u Gvajani, Exxon Mobil i CNOOC.

Rezultat je pobjeda za izvršnog direktora firme Hess Johna Hessa i prekida zahtjeve nekih dioničara koji su željeli dodatnu kompenzaciju za kašnjenje u zatvaranju prodaje, prenosi SEEbiz. Exxonova arbitraža mogla bi odgoditi zatvaranje sporazuma do 2025.

"Pod pretpostavkom da Chevron dobije arbitražu od Exxona ili postigne nagodbu, transakcija će se sada dogoditi", rekao je Mark Kelly, analitičar finansijske firme MKP Advisors.