Energetika.ba
energetska infrastruktura

Dobit Trafigure opala za više od 70 posto

Autor: Energetika.ba
Dobit Trafigure opala za više od 70 posto
Foto: Unsplash

Dobit trgovačke kompanije Trafigura opala je za više od 70 procenata za šest mjeseci, iako je zabilježila četvrti najbolji rezultat u svojoj historiji, što ukazuje na kraj ekstremne volatilnosti tržišta koja je povećala zaradu trgovaca robom.

„Neto dobit za šest meseci do kraja marta iznosila je 1,5 milijardi dolara, u poređenju sa 5,5 milijardi dolara u prvoj polovini 2023. godine i 2,7 milijardi dolara u istom periodu 2022. godine“, saopštila je Trafigura, registrovana u Singapuru. Njena finansijska godina završava se u septembru, prenosi Financial Times.

Pad dolazi nakon perioda rekordnih zarada za najveće svjetske trgovce, koji su profitirali od poremećaja na tržištima roba izazvanih početkom rata u Ukrajini u februaru 2022. godine. Trafigura, koji je 1993. godine osnovao Francus Claude Dauphin postala je jedna od najvažnijih svjetskih kompanija za trgovinu robom, sa poslovanjem u 150 zemalja i imovinom koja obuhvata rudnike, luke i energetsku infrastrukturu.

Trafigura je saopštila da je pomenuto polugodište bilo veoma snažno, ali da je pad dobiti pokazatelj „normalizacije tržišnih uslova“. Iako je promet pao na 124,2 milijarde dolara sa 131,3 milijarde dolara u prvoj polovini 2023. godine, zbog nižih cena roba, Trafigura je trgovala sa 15 procenata više nafte i gasa u odnosu na prethodnu godinu, snabdijevajući uglavnom evropske rafinerije.

Rekordne zarade pomogle su kompaniji da više nego udvostruči ukupnu grupnu imovinu Trafigure od 2019. godine, a ona je ponovo porasla u posljednjih šest mjeseci na 17,3 milijarde dolara do kraja marta sa 16,5 milijardi dolara u septembru.