Energetika.ba
Nafta

EBRD zabacio udicu za "Petrol"

Autor: Energetika.ba
EBRD zabacio udicu za "Petrol"

Već ove jeseni, slovenačka naftna i gasna kompanija sa značajnim poslovima i u Bosni i Hercegovini "Petrol", mogla bi dobiti novog suvlasnika Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD već neko vrijeme pregovara o kupovini dionica sa slovačkočeškom J&T finansijskom grupom koja trenutno drži 12,8% dionica "Petrola".

Prema nezvaničnim informacijama, J&T, koji je neko vrijeme želio da se povuče iz vlasništva "Petrola", ponudio je svoj udio brojnim potencijalnim kupcima. Između ostalog, i nekim međunarodnim energetskim gigantima koji jačaju na području jugoistočne Evrope posljednjih godina.

Sada je najozbiljniji kandidat za kupovinu EBRD, koji je prošle godine kupio "Petrolove" obveznice za više od osam miliona evra. Za dionicu "Petrola" Slovacima nudi 315 evra. To je za oko 45 evra manje od trenutnog jedinstvenog kursa "Petrola" na Ljubljanskoj berzi.

Prema informacijama Siol.neta, obje strane se nisu dogovorile za posao: u J&Tprvobitnu ponudu EBRDa su odbili jer žele da prodaju paket po cijeni najmanje jednakoj berzanskoj. Istovremeno, obje strane se nisu složile u vezi s pitanjem ko će dobiti dividendu ove godine.

Vlasniku cjelokupnog paketa dionice bi donijele 4,3 miliona evra bruto. Rok za njihovo plaćanje je 10. avgust.

"Informacije koje navodite u vašem upitu ne želimo ni komentirati ni potvrditi", rekao je Mario Selecky, menadžer projekta u kompaniji J&T.

Prema nezvaničnim informacijama, EBRD namjerava ponuditi manju količinu dionica koje su trenutno u vlasništvu J&Ta drugim slovenačkim finansijskim fondovima.

Energetika.ba / NN