Energetika.ba
Naftno Tržište

Geopolitička situacija na Bliskom istoku zadržala iste cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Geopolitička situacija na Bliskom istoku zadržala iste cijene nafte
Foto: Ilustracija/Agencije

Cijene nafte su se neznatno povećale tokom jutrošnjeg trgovanja jer je tržište i dalje zabrinuto zbog potražnje ove godine i zbog znakova da bi se mogao izbjeći širi sukob u ključnoj proizvodnoj regiji Bliskog istoka.

Futuresi nafte Brent porasli su 29 centi, ili 0,3 posto, na 87,58 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasle za 20 centi, ili 0,2 posto, na 82,89 dolara po barelu.

Dvije referentne vrijednosti, prenosi Reuters, pale su tri posto u prethodnoj sesiji zbog znakova da je potražnja za gorivom ove godine niža od očekivane usred slabog privrednog rasta u Kini ali i zbog porasta zaliha nafte u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču sirove nafte.

Analitičari JP Morgana su u bilješci istaknuli da je svjetska potrošnja nafte do sada u aprilu bila 200.000 barela dnevno ispod predviđanja, u prosjeku 101 milion barela po danu. Od početka godine potražnja je porasla za 1,7 miliona barela po danu, što je pad od prognoziranih dva miliona barela po danu iz novembra.

U isto vrijeme, ulagači odbacuju mogućnost da će Izrael snažno uzvratiti na iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama 13. aprila, koji je potaknut izraelskim navodnim ubistvom iranskih vojnih čelnika u Siriji 1. aprila.

Iran je treći najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), prema podacima Reutersa, a smirivanje tenzija s Izraelom smanjilo bi potencijal za poremećaje opskrbe na Bliskom istoku, prenose Financije hr.

“Brent se sada vratio na nivoe prije napada na iranski konzulat 1. aprila, što sugeriše da je oslabio najnoviji nalet premije rizika zbog pojačanih izraelsko-iranskih napetosti”, rekla je Vandana Hari, osnivačica usluge analize tržišta nafte Vanda Insights.

Na cijene nafte, koje su praktički na istom nivou, utjecale su i rastuće zalihe sirove nafte u SAD-u. Zalihe nafte porasle su za 2,7 miliona barela na 460 miliona barela u sedmici koja se završila 12. aprila, priopćila je Uprava za energetske informacije, što je gotovo dvostruko više od očekivanja analitičara u anketi Reutersa za porast od 1,4 miliona barela.

Zalihe benzina pale su za 1,2 miliona barela u sedmici na 227,4 miliona barela, dok su zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož ulje, pale za 2,8 miliona barela na 115 miliona barela, u odnosu na očekivanja o padu od 300.000 barela, pokazuju podaci EIA.