Energetika.ba
Nafta

Glavni sekretar OPEC-a: Ponestaje rezervnih kapaciteta nafte i to je problem

Autor: Energetika.ba
Glavni sekretar OPEC-a: Ponestaje rezervnih kapaciteta nafte i to je problem

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) optimistična je u prognozama potražnje u ovoj godini, rekao je danas glavni sekretar Haitham Al Ghais upozorivši da nedostatna ulaganja ugrožavaju energetsku sigurnost.

"I dalje očekujemo prilično otpornu potražnju za naftom u ovoj godini, kao što je bila i u prošloj", rekao je Al Ghais na energetskoj konferenciji u Abu Dhabiju podsjetivši da bi rast po prognozama grupe trebao premašiti 2.3 miliona barela dnevno.

Lider OPEC-a naglašava i da su ulaganja u sektor nafte i plina važna za energetsku sigurnost.

"Rekli smo više puta da nam ponestaje... rezervnih kapaciteta, (taj problem) iziskuje usklađene poteze svih dionika kako bi se shvatila važnost ulaganja u sektor", rekao je Al Ghais.

I ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail al-Mazrouei upozorava na nužna ulaganja međunarodnih i nacionalnih naftnih kompanija.

Da bi naftne kompanije ulagale, finansijski sektor mora biti spreman finansirati ulaganja, tvrdi Mazrouei, prenosi Hina.

Ujedinjeni Arapski Emirati proširit će proizvodne kapacitete do 2027. sa sadašnjih 4.2 miliona na pet miliona barela dnevno, rekao je al-Mazrouei naknadno novinarima.

(Energetika.ba)