Energetika.ba
Profit

Glencore razmatra Shell-ove resurse u Singapuru nakon povlačenja CNOOC-a

Autor: Energetika.ba
Glencore razmatra Shell-ove resurse u Singapuru nakon povlačenja CNOOC-a
Foto: X

Švicarski rudar i trgovac komoditetima, Glencore, razmatra kupovinu Shell-ovih rafinerija nafte i petrohemijskih jedinica u Singapuru, dok ovaj naftni gigant traži kupca za lokacije nakon što su se raniji zainteresovani povukli, tvrdi nekoliko izvora iz industrije i trgovine.

Glencore radi zajedno s indonezijskom kompanijom PT Chandra Asri Petrochemical kako bi procijenio ove resurse, tvrde dva od izvora.

Resursi uključuju rafineriju sposobnu za preradu 237.000 barela nafte dnevno i postrojenje za etilen kapaciteta 1 milion metričkih tona godišnje smješteno na otoku Bukom, južno od Singapura, kao i postrojenje koje proizvodi monoetilen glikol na otoku Jurong na zapadu ovog azijskog grada-države, prenosi Reuters.

Ako bi kupio Bukom i Jurong resurse, Glencore bi dobio fizičku prisutnost za trgovinu na glavnom naftnom čvorištu Azije. Međutim, starija lokacija ima problema s ostvarivanjem profita, posebno u proizvodnji petrohemijskih proizvoda, i suočava se s konkurencijom novijih rafinerija u Kini i drugdje.

Shell, koji je najavio strateški pregled ovih resursa prošlog juna, odbio je komentarisati.

Glencore je izjavio da ne komentariše "tržišne glasine ili spekulacije", dok PT Chandra Asri nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Investicijska banka Morgan Stanley radi s Glencoreom na mogućem poslu, prema dva izvora upućena u situaciju. Banka je, također, odbila komentarisati.

Reuters je izvijestio u decembru da je Shell u uži izbor stavio najmanje četiri kompanije, uključujući državnu China National Offshore Oil Corp (CNOOC), vodećeg svjetskog trgovca energijom Vitol, te privatne kineske hemijske kompanije Eversun Holdings i Befar Group, kako bi podnijele formalne ponude do kraja februara.

Međutim, CNOOC i Befar su odustali, tvrde izvori upućeni u situaciju. CNOOC, Befar i Eversun nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Glencore je pokazao interes za ove resurse od početka procesa, prema šest izvora, uključujući izvršne direktore za trgovinu blisku toj kompaniji. Jedina rafinerija u vlasništvu Glencorea je postrojenje kapaciteta 100.000 barela dnevno u Cape Townu, koja je treća najveća rafinerija u Južnoj Africi. Također posjeduje postrojenje za maziva u Durbanu.

Visoki operativni troškovi na Shell-ovoj lokaciji, kao i prijetnja poreza na ugljenični dioksid koje bi država trebala implementirati, odvraćali su potencijalne kupce, tvrde izvori. Bukom postrojenje je bila prva rafinerija u Singapuru kada je otvorena 1961. godine i nekada je bila najveći rafinerijsko-petrohemijski kompleks Shell-a širom svijeta.

CNOOC, koji dugi niz godina ima partnerstvo sa Shell-om u Kini, zaustavio je svoj potencijalni pokušaj kupovine ovih resursa krajem decembra, ne angažiravši finansijske savjetnike nakon razgovora s nekoliko globalnih investicionih banaka, prema dvije osobe upućene u situaciju.

CNOOC, koji ima najmanji portfelj rafinerija među tri kineske naftne kompanije, nema iskustva u akviziciji resursa nizvodno od rafinerija izvan Kine.

Goldman Sachs, koji upravlja procesom prodaje za Shell, odbio je komentarisati. Veličina eventualnih ponuda nije mogla biti utvrđena.