Energetika.ba
nakon prognoza

Goldman Sachs snizio izglede za naftu

Autor: Energetika.ba
Goldman Sachs snizio izglede za naftu
Foto: Bloomberg

Na Wall Streetu se počinju pogoršavati izgledi za naftu sljedeće godine, a Goldman Sachs Group Inc. i Morgan Stanley snižavaju prognoze cijena kako se globalne zalihe povećavaju, uključujući potencijalno iz OPEC+.

Dvije banke sada predviđaju globalnu referentnu vrijednost Brent-a u prosjeku manjem od 80 dolara po barelu 2025. godine, s Goldmanovom revidiranom prognozom smanjenom na 77 dolara, dok Morgan Stanley predviđa budućnost u rasponu od 75 do 78 dolara. Obojica očekuju da će tržište sirove nafte biti u suficitu, s trendom pada cijena tokom 12 mjeseci.

Odluka OPEC+ da poništi dobrovoljna smanjenja opskrbe može značiti da kartel ima za cilj "strateško disciplinirati opskrbu izvan OPEC-a", rekli su analitičari Goldmana, uključujući Daana Struyvena, u bilješci, upozoravajući da bi cijene sirove nafte mogle premašiti njegove revidirane prognoze u nizu scenariji.

Nafta je pala posljednjih mjeseci - privremeno izgubivši sve dobitke od početka godine - jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta potražnje u Kini, povećanja opskrbe izvan OPEC+, kao i planova grupe da ublaži ograničenja proizvodnje. Iako je kartel bio spreman žrtvovati tržišni udio zadržavanjem barela kako bi podržao cijene, privremeni plan za obnovu proizvodnje mogao bi promijeniti taj stav, prenosi SEEbiz.

"Tržišta sirove nafte i dalje su u deficitu, ali će vjerojatno biti tijesna još neko vrijeme", rekli su u izvještaju analitičari Morgan Stanleyja, uključujući Martijna Ratsa i Charlotte Firkins. Do četvrtog tromjesečja 2024. "ravnoteža će se vjerovatno vratiti u ravnotežu, a mi procjenjujemo suficit u 2025.", rekli su.

Brent sirova nafta zadnji put se trgovala po cijeni od oko 81 dolar po barelu, a prosječno je iznosila oko 83 dolara do sada ove godine. Među Goldmanovim scenarijima, navodi se da bi Brent mogao pasti na 60 dolara ako kineska potražnja za naftom ostane ista; 63 dolara ako bi SAD uveo opću carinu od 10% na uvoz robe; i 61 dolar ako OPEC u potpunosti poništi svoja dodatna smanjenja od 2,2 miliona barela dnevno do septembra 2025.